Medie: Gods skal betale millionstøtte tilbage

Landbrugsstyrelsen har besluttet, at Bregentved Gods skal tilbagebetale 26,7 millioner kroner, skriver AgriWatch.

Landbrugsstyrelsen har besluttet, at Bregentved Gods skal tilbagebetale 26,7 millioner kroner, skriver AgriWatch, som har fået aktindsigt i sagen.

Beslutningen om tilbagebetalingen kommer efter kritik fra Rigsrevisionen og EU's krav om tilbagebetaling af støtten, som blev udbetalt i 2017.

Bregentved Gods modtog støtte til opførelse af fire svinestalde, men Landbrugsstyrelsen vurderer nu ifølge mediet, at godset oprettede »kunstige omstændigheder« for at modtage mere støtte end berettiget. Dette strider mod EU-retten og tilskudsreglerne. Bregentved Gods' direktør, Peter Amstrup-Kappel, udtaler til AgriWatch, at de har været transparente gennem hele forløbet og er ærgerlige over afgørelsen.

Oprydningsplan

Rigsrevisionen kritiserede i 2021 Landbrugsstyrelsens håndtering af støttesagerne. Landbrugsstyrelsen havde længe kendt til risikoen for misbrug af støtteordningen, men havde ikke ændret praksis.

Daværende direktør i Landbrugsstyrelsen, Jette Petersen, blev allerede kort efter Rigsrevisionens rapport i 2021 forflyttet af den daværende fødevareminister Rasmus Prehn. Ministeren iværksatte herefter en »oprydningsplan« og lovede, at der fremover ville blive lagt vægt på de bagvedliggende forhold, og at alle sager med mistanke om snyd blev gennemgået.

Bregentved Gods' advokat har understreget, at konstruktionen af de fire selskaber var lovlig og informeret styrelsen herom. Styrelsen fastholder dog, at der er tale om omgåelse af tilskudsloftet. Bregentved Gods overvejer nu deres muligheder og en eventuel erstatningssag.

Landbrugsstyrelsen har oplyst, at de har revideret alle udbetalinger for at sikre, at ingen uberettiget har modtaget støtte. Styrelsen har ikke kommenteret på andre potentielle tilbagebetalingskrav.

Læs også