Zinkfri fravænning: Er vi i mål?

Der kan læses mange historier om besætninger, hvor udfasning af medicinsk er forløbet med stor succes. Det er imidlertid langt fra alle, der har »knækket koden«, påpeger en svinerådgiver.

- Det er nærmest umuligt at se et landbrugsmedie i disse dage uden at falde over en historie med en landmand, der har stor succes med at fravænne uden medicinsk zink. Det er dejligt at se, at det tilsyneladende vil gå nemt, når vi fra slutningen af juni ikke længere må anvende medicinsk zink i foderet til smågrisene.

Sådan lyder det fra svinerådgiver Jonas From Katholm i den seneste udgave af SvineNyt fra SvineRådgivningen. Her gør han dog samtidig opmærksom på, at det dog ikke er hele sandheden.

- Rigtig mange smågriseproducenter har endnu ikke løst problemet. Mange bøvler med at fravænne uden brug af medicinsk zink, og nogle har slet ikke forsøgt sig endnu. Der er altså stadig en stor gruppe, der ikke har »knækket koden« og ikke rigtigt kan få det til at fungere, lyder det fra rådgiveren, der fortsætter:

- For dem, der endnu ikke har fået det til at lykkedes, er det forståeligt, hvis de ærgrer sig, når nu så mange tilsyneladende har løst problemet. Der er dog ingen grund til at fortvivle, for det kan lykkes, også hos dig.

 

 

Gør noget nu

Jonas From Katholm påpeger, at det er en rigtig god ide at gøre noget nu, så man ikke først ændrer og forsøger sig, når personalets sommerferie starter, og der er mindre bemanding i stalden.

- Hvis man er usikker på, hvad der skal til, så kan man selvfølgelig begynde at læse, hvordan alle andre gør, men det er ikke sikkert, det er opskriften, der løser de udfordringer, man selv har. Derfor er opfordringen, at man tager fat i den eller de, man normalt får sin rådgivning fra og får nogle input til, hvad der skal til, og hvordan man kommer i gang.

- Det er ikke alle steder, det går lige så smertefrit som i avisen, men det er alle steder, det skal lykkes, slutter Jonas From Katholm.

Fyraftensmøde om zinkfri fravænning

Emnet er fravænning uden medicinsk zink, når SvineRådgivningen inviterer til fyraftensmøde onsdag den 1. juni i Kolding og torsdag den 2. juni i Herning.

På møderne vil det være muligt at høre indlæg fra både SvineRådgivningen, Seges, firmaer og landmænd, der har succes med løsninger til zinkfri fravænning.

Hør også om de seneste nye erfaringer med SR-Eliteblanding 2.0, hvor fem landmænd tester en fravænningsblanding optimeret efter alle kunstens regler uden medicinsk zink og uden større udgifter til foder.

En del af konceptet bag SR-Eliteblandingen er tilsætning af syre til vandet til smågrisene. SvineRådgivningen vil denne eftermiddag forsøge at guide deltagerne gennem syrejunglen og give et bud på, hvordan det kan opstilles rent praktisk ude i besætningerne, så det giver mening.

Det er gratis at deltage, og SvineRådgivningen er vært ved kaffe og en sandwich til at gå hjem på. Tilmelding er dog nødvendig senest torsdag den 26. maj.

Kilde: SvineNyt – april 2022 

 

Læs også