Fjerner krybestrøm fra grisestalde med magneter og batterier

I en sønderjysk avls- og opformeringsbesætning holdt søerne i bestemte farebokse op med at malke. I nogle af poltestaldene opstod der halebid, og nogle af poltene holdt op med at æde, blev syge og døde. To besøg af en krybestrøms-specialist har rettet op for tingene.

Når pærerne i varmelamperne i farestierne er ved at være slidte, kan de forårsage krybestrøm i den pågældende sti - og måske også i nabostien - alt efter opbygningen af inventaret. Hos Jacob Smidt er det problem løst ved at montere magneter på varmelamperne. - I nogle af vore poltestalde gav krybestrømmen problemer med halebid. Mange polte holdt mere eller mindre op med at æde, hvorefter de blev syge og døde. Disse problemer er praktisk talt forsvundet efter, at vi har haft Thomas Jessen herude to gange, fortæller Jacob Smidt. For at aflede krybestrøm er der monteret magneter ved de små motorer, der via wirer åbner og lukker ventilationsklapperne inde i staldene på Grubegaard. - Når jeg kommer et nyt sted første gang, begynder jeg med at gå en tur rundt om staldene med en kobbertråd. Det gør jeg for at tjekke, om krybestrømmen for eksempel skulle komme fra en gyllepumpe, et halmfyr eller måske en transformatorstation, fortæller Thomas Jessen. Privatfoto

Den er omgærdet af en vis mystik og uvished. Og den er umiddelbart ikke til hverken at se eller mærke - den såkaldte krybestrøm, der giver problemer i nogle husdyrbesætninger.

Det er nemlig påvist, at husdyr kan påvirkes af krybestrøm med spændingsforskelle på helt ned til 0,1 volt, hvis de kommer i berøring med mindst to overflader af genstande, der kan lede strøm.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også