Rengøring af lastbiler skal være bedre

Næstformand i Danske Svineproducenter efterlyser bedre rengøring af de lastbiler, der benyttes til transport ved slagterier.

Rengøring er vigtig i forbindelse med de lastbiler og transportmidler der benyttes til svin i forbindelse med slagterier. Arkivfoto

Næstformand i Danske Svineproducenter bragte emnet op på Danish Crown-møde forleden.

- 29 procent af de kontrollerede transportmidler ved slagterier er ikke tilstrækkeligt rengjort eller desinficeret, viser Fødevarestyrelsens kontrolrapport. Det er ikke godt nok, og det bør slagterierne gøre bedre.

Det siger næstformanden i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Joachim Clausen, Nyrup, der tog emnet op på Danish Crowns sommermøde i Sorø.

- Vi skal sikre, at vores transportmidler er rene og desinficerede, når de har læsset grise af ved samlestalde og slagterier og kører derfra. Det er indført, efter at Afrikansk Svinepest er rykket tættere på, og med den nyligt fremlagte PRRS-plan er det vigtigere end aldrig før.

- Men efter at have læst Fødevarestyrelsens kontrolrapport om rengøring og desinfektion af transportmidler til svin og kvæg, er det foruroligende at konstatere, at 29 procent af de kontrollerede transportmidler ved slagterier ikke var tilstrækkeligt rengjort eller desinficeret, siger Joachim Clausen.

En ”vandrehistorie”

Han fremlagde sin bekymring på et af Danish Crowns sommermøder, der er afviklet flere steder rundt i landet i juni.

- Det gjorde jeg vel vidende om, at der også er andre slagterier i Danmark, som er blevet kontrolleret, og de ikke-rene lastbiler ikke alle sammen stammer fra et Danish Crown slagteri.

- Men jeg blev mødt af svaret, ”at det var en vandrehistorie hos Danske Svineproducenter, at bilerne ikke var rene”, og det blev jeg skuffet over.

- Det blev samtidig sagt, at Danish Crown havde set billeder af de biler, som Fødevarestyrelsen ikke mente var rene, og at Danish Crown mente, at det var ubetydeligt lidt, der manglede at blive rengjort og desinficeret.

Savner forståelse

Joachim Clausen siger, at det ærgrer ham meget at blive mødt med sådan et svar fra et andelsselskab, han ellers er glad for.

- Spredning af smitsomme sygdomme kan have stor betydning og store konsekvenser for mig som producent samt for hele erhvervet. Det er vigtigt, at alle producenter og transportvirksomheder gør alt, hvad de kan for at højne standarden.

- Dette emne handler ikke om personlige holdninger til, om en bil er ren eller ikke, men at vi forholder os til fakta fra fagpersoner, som har kontrolleret bilen. Derfor savner jeg forståelse hos Danish Crown, når det tydeligvis er et punkt, vi kan stramme op på.

- Samtidig har Danish Crown nu fremlagt, hvor meget en PRRS-gris koster for dem, så derfor er det min klare forventning, at Danish Crown og andre slagterier gør alt, hvad de kan, for ikke at sprede sygdomme, lyder det fra næstformanden i Danske Svineproducenter.

Læs også