Grisenoteringen ryger op: Men det dækker ikke omkostningerne

I et historisk perspektiv er priserne høje, men stadig ikke på et niveau, der kan dække landmændenes omkostninger, lyder det fra Danish Crown, der sender noteringen 30 øre op i næste uge.

Danish Crown hæver grisenoteringen med 30 øre til 12,40 kroner i den kommende uge samt 30 øre for søer, så sonoteringen er 8,70 kroner.

- De positive signaler, vi har set de seneste uger, er kun blevet forstærket på ryggen af feriesæsonen i Sydeuropa. I et historisk perspektiv er priserne høje, men stadig ikke på et niveau, der kan dække landmændenes omkostninger. Balancen er nu, at priserne ikke stiger så hurtigt, at forbrugerne vælger grisekødet fra, når de står ved køledisken, men det er der ikke tegn på lige nu, fortæller Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

Danish Crown hæver grisenoteringen for både grise og søer med 30 øre i den kommende uge.

Det ferske marked i Europa kører godt. Efterspørgslen på bove til både forædlingsindustrien og detailhandlen er bedre end længe, og det driver markedet sammen med et godt salg af skinker. Det smitter af på salget af frosne varer, som i øjeblikket er mere efterspurgt i Europa end normalt. Samtidig er der en god eksport ud af Europa.

- Der er tyngde i efterspørgslen lige nu. Det er ikke et enkelt marked eller en bestemt artikel, der sætter priserne. Det er især positivt for os i Danish Crown, fordi vi eksporterer en meget høj andel af vores samlede produktion, siger Mads Stougaard.

Tæt på at være slagtet op

Eksporten ud af Europa er bredt funderet med en stabil afsætning til både Kina, Japan, Sydøstasien og Australien.

Slagtesituationen for den indeværende uge blev som forventet i prognosen, og med en god slagtekapacitet betyder det, at det er meget begrænset med udsatte grise til uge 35.

Den forventede tilmelding til næste uge er af samme størrelse, og derfor forventes det, at der stort set er slagtet op ved ugens udgang. Enkelte andelsejere kan komme til at opleve fremrykninger fra uge 36 for at optimere indtransporten af grise.

For søernes vedkommende er der ved ugens udgang slagtet op i Skærbæk, men med en stor tilmelding på 5.800 vil der være behov for at udsætte 700 grise i kommende uge. Heraf kommer en stor del fra sanerings- og ophørsbesætninger.

Planenen forudsætter, at slagterierne ikke rammes af større tekniske nedbrud, samt en tilmelding på niveau med Danish Crowns prognose.
 

Læs også