Fødevarestyrelsen har det seneste halve år været i gang med en kontrolkampagne af halekupering hos grise, og kontrollen fortsætter frem til 30. juni.

Det gælder derfor om at have styr på den dokumentation, der er nødvendig for, at du må halekupere dine grise.

Sådan lyder det i en opfordring fra Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, der opfordrer til især at være opmærksom på, at alle halebid skal registreres – det kan være på en liste eller med foto; at der skal være gennemført en risikovurdering i smågrise- og slagtesvinestalde; at der skal være udarbejdet en handlingsplan med udgangspunkt i risikovurdering, samt være en tilbagemelding fra smågriseaftager/-omsætter, hvis der er behov for, at grisene er halekuperede.

Risiko for indskærpelse

Halekuperer du dine grise, og har du ikke styr på dokumentationen, så betyder det, at du vil få en indskærpelse fra Fødevarestyrelsen ved et kontrolbesøg og efterfølgende to gebyrbelagte opfølgningsbesøg. Find eventuelt hjælp til dokumentation på svineproduktion.dk.

LVK’s svinedyrlæger oplyser i deres seneste nyhedsbrev, at der opleves meget forskellige udfald af disse kontroller. Dyrlægerne opfordrer derfor også til at have risikovurderinger og handlingsplaner opdateret. De skal være konkrete og med tiltag, der kan igangsættes på kort sigt, hvorefter der evalueres på effekten.

Dyrlægerne påpeger endvidere, at besætningsejere altid kan kontakte besætningsdyrlægen, hvis man vil have bisidder med ved en kontrol.

Nødvendig dokumentation ved halekupering

I mange tilfælde er der behov for at halekupere grisene for at undgå halebid. I så fald skal du:

  • Skriftligt dokumentere og registrere alle halebid
  • Gennemføre eller udarbejde en risikovurdering for halebid i dine smågrise- og slagtesvinestalde. Den skal opdateres én gang årligt
  • Udarbejde en handlingsplan i overensstemmelse med din risikovurdering, som også skal opdateres én gang årligt. Bemærk, at en indsats i form af daglig pasning er ikke tilstrækkelig
  • Hvis du sælger smågrise, skal du have en tilbagemelding fra aftager/omsætter, hvis der er ønske om, at grisene er halekuperede

Kilde: Svineproduktion.dk