Fødevareminister Jacob Jensen fremlagde onsdag regeringens udspil til en dyrevelfærdspakke, indeholdende en række initiativer til at styrke dyrevelfærden for danske grise.
Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris kvitterer for regeringens dyrevelfærdspakke, som han kalder gennemarbejdet. Men han advarer samtidig mod, at nogle tiltag kan være alvorlige torne for sektoren.
- Først og fremmest vil jeg gerne kvittere for, at ministeren er gået seriøst og professionelt til den her opgave. Resultatet er en fornuftig buket af forslag, som jeg tror på kan have en reel effekt på dyrevelfærden for danske grise, hvis det bliver implementeret ordentligt. Når det så er sagt, er der også nogle alvorlige torne, som vi skal passe på, udtaler Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris i en meddelelse.
Flere dele er med i visionen
Dyrevelfærdspakken indeholder flere tiltag, der også er en del af Vision for fremtidens griseproduktion, der blev fremlagt af en samlet sektor i september 2022. Det gælder blandt andet løsdrift i farestierne, en omfordelingsmekanisme for hele haler og styrket uddannelsesniveau i sektoren. Erik Larsen glæder sig over, at ministeren har lyttet til sektorens konstruktive forslag, men påpeger samtidig, at balancen hurtigt kan tippe og ændre hele billedet.
- Det glæder mig, at ministeren har lyttet til de konstruktive forslag, vi som sektor har meldt ind. Men selvom vi som sektor tydeligt har sagt, at fremtiden for danske grise er løsdrift, er det helt afgørende, at vi får en lang overgangsordning på 25-30 år, for ellers bliver resultatet ikke, at flere danske søer går i løsdrift, men at flere danske søer flytter adresse til andre EU-lande. Hvis det sker, har vi ikke opnået en bedre dyrevelfærd, men kun forringet vilkårene for danske landmænd, siger Erik Larsen.
»Afgifterne er allerede løbet løbsk«
Forslaget til en dyrevelfærdspakke indeholder også et øget kontroltryk, dog med den ændring, at en sanktion ikke længere skal medføre dobbelt opfølgende besøg. Erik Larsen advarer imod at pålægge erhvervet flere kontroller og ikke mindst kontrolafgifter - afgifterne er allerede løbet løbsk, påpeger formanden.
- Det seneste år er udgifterne til kontrolbesøg løbet fuldstændig løbsk. I juni sidste år hævede Fødevarestyrelsen kontrolafgifterne og udsendte en ekstraregning til landbruget på 22,5 millioner kroner, i december hævede de afgifterne igen med en ekstraregning på 51 millioner kroner. Smertegrænsen er nået. Jeg noterer mig, at intentionen er, at det nye forslag skal være omkostningsneutralt. Med de stigninger, vi har set, vil det være mere passende, at ministeren fremlagde et forslag, der skulle reducere omkostningerne, slutter Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.