bannerPos

Billigere stipladser til slagtesvinene

Seges Svineproduktion har med »Konceptstalden« et bud på et billigere alternativ til den traditionelle slagtesvinestald som vist på billedet. Arkivfoto

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
18-02-2020 06:55
»Konceptstalden« er ifølge Seges Svineproduktion, et billigere, men produktionssikkert bud på et alternativ til den traditionelle slagtesvinestald.

Nyt koncept beskriver, hvordan du kan bygge en slagtesvinestald til en mindre investering end en traditionel stald. Navnet er »Konceptstalden«, og hele projektbeskrivelsen ligger til fri afbenyttelse via svineproduktion.dk.

- Kort fortalt har vi lavet et koncept, som beskriver, hvordan man kan bygge en slagtesvinestald hurtigt og konkurrencedygtigt. Konceptstalden følger nogle helt faste standarder og kendte og simple teknologier, som er defineret i samarbejde med en række eksperter inden for området, siger Kenneth Poulsen, som er byggechef i Seges.

Konceptstalden er en videreudvikling af projektet »Letstalden«, som satte fokus på reduktion af omkostningerne ved nybyggeri. Den nye staldtype bygges med sandwichpaneler med PIR-skum, som er et langt billigere materiale end de traditionelle.

500 kroner billigere

Seges Svineproduktions beregninger viser, at Konceptstalden med det nævnte råhus vil være omkring 500 kroner billigere pr. stiplads i forhold traditionelt byggeri. Kombinerer du dette med en højere grad af standardisering på såvel stald som indretning, vil omkostningsreduktionen formentlig blive endnu større.

Alt materiale om Konceptstalden ligger frit tilgængeligt. Håbet er, at det vil gøre processen nemmere og økonomien bedre for de slagtesvineproducenter, som ønsker at bygge nyt. Naturligvis med nyeste viden og fremtidssikring for øje.

- Konceptstalden er selvfølgelig lavet, så den tager højde for blandt andet produktionssikkerhed, høj dyrevelfærd, godt arbejdsmiljø og lavt forbrug af antibiotika. Rammerne er altså fastsat ud fra, at den skal kunne opfylde kravene til morgendagens slagtesvineproduktion, hvor øget konkurrenceevne og produktionssikkerheder er et must, siger Kenneth Poulsen.

cab

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36226 artikler)Prev1234567181018111812Next