Billigere stipladser til slagtesvinene

»Konceptstalden« er ifølge Seges Svineproduktion, et billigere, men produktionssikkert bud på et alternativ til den traditionelle slagtesvinestald.

Nyt koncept beskriver, hvordan du kan bygge en slagtesvinestald til en mindre investering end en traditionel stald. Navnet er »Konceptstalden«, og hele projektbeskrivelsen ligger til fri afbenyttelse via svineproduktion.dk.

- Kort fortalt har vi lavet et koncept, som beskriver, hvordan man kan bygge en slagtesvinestald hurtigt og konkurrencedygtigt. Konceptstalden følger nogle helt faste standarder og kendte og simple teknologier, som er defineret i samarbejde med en række eksperter inden for området, siger Kenneth Poulsen, som er byggechef i Seges.

Konceptstalden er en videreudvikling af projektet »Letstalden«, som satte fokus på reduktion af omkostningerne ved nybyggeri. Den nye staldtype bygges med sandwichpaneler med PIR-skum, som er et langt billigere materiale end de traditionelle.

500 kroner billigere

Seges Svineproduktions beregninger viser, at Konceptstalden med det nævnte råhus vil være omkring 500 kroner billigere pr. stiplads i forhold traditionelt byggeri. Kombinerer du dette med en højere grad af standardisering på såvel stald som indretning, vil omkostningsreduktionen formentlig blive endnu større.

Alt materiale om Konceptstalden ligger frit tilgængeligt. Håbet er, at det vil gøre processen nemmere og økonomien bedre for de slagtesvineproducenter, som ønsker at bygge nyt. Naturligvis med nyeste viden og fremtidssikring for øje.

- Konceptstalden er selvfølgelig lavet, så den tager højde for blandt andet produktionssikkerhed, høj dyrevelfærd, godt arbejdsmiljø og lavt forbrug af antibiotika. Rammerne er altså fastsat ud fra, at den skal kunne opfylde kravene til morgendagens slagtesvineproduktion, hvor øget konkurrenceevne og produktionssikkerheder er et must, siger Kenneth Poulsen.

cab

Læs også