bannerPos

Daka satser på hurtigere afhentning og mindre lugt

Der er i dag 6.000 landmænd, som bruger PIGUP&KO hver eneste måned. Det har gjort det nemt at tilmelde afhentningerne fra Daka. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
11-12-2019 10:59

Daka har det sidste halve år sat ekstra fokus på at afhente de døde dyr hurtigere. Målet er at holde fast i den høje danske sikkerhed i forhold til smittefare, forebygge lugtgener og forbedre udnyttelsen og dermed bæredygtigheden i recirkuleringen af de døde dyr.

Indtil videre har Dakas informationskampagne resulteret i, at PIGUP&KO-afhentningsappen nu anvendes af 50 procent af de danske landmænd med dyrehold. Der er i dag 6.000 landmænd, som bruger appen hver eneste måned. Det har gjort det nemt at tilmelde afhentningerne fra Daka, hvilket er en fordel for både landmændene og Daka, vurderer virksomheden.

- Når landmanden tilmelder dyret på stedet via mobilen, kan resten af servicen hurtigere håndteres. For os betyder den elektroniske tilmelding, at bestillingen ryger direkte ind i transportsystemet, så dyret kan afhentes hurtigst muligt, nogle gange ned til 15 minutter efter tilmelding, siger Dakas transportchef Jesper Visby.

Flere initiativer

Daka har flere initiativer i støbeskeen for både at undgå smittespredning, sikre friskere råvarer og mindske lugtgener, for i sidste ende at skabe en endnu bedre håndtering af de døde dyr.- En frisk råvare er nemmere at forarbejde til biodiesel og kan for en større dels vedkommende indgå i gødningsproduktion. Det betyder i sidste ende en bedre genanvendelse og dermed recirkulering af ressourcerne, forklarer Jesper Visby.

PIGUP&KO-app’en

  • Gratis app til hurtig og nem afhentning af døde dyr
  • Oversigt over tidligere afhentninger (syv dage tilbage)
  • Oversigt over kommende afhentninger
  • Kvægproducenter kan lave flytning i dyreregistret til Daka direkte i appen, både manuelt og automatisk
  • Svineproducenter kan melde intern flytning mellem egne besætninger direkte i appen, både manuelt og automatisk

Kilde: Daka

Dialogforum

- I forbindelse med vores kampagne omkring tilmelding af råvarer talte vi med op mod 500 landmænd. Vi fik værdifuld feedback og mange ideer til, hvordan vi kan forbedre vores service. Det har givet os blod på tanden til at etablere et dialogforum med 15 landmænd, hvor vi kan sætte konkrete problemstillinger og ideer til debat med henblik på at udvikle servicen og samarbejdet, siger Jesper Visby.

I dialogforummet vil virksomhed og landmænd mødes for at nytænke samarbejdet og skabe forbedringer. Det nye dialogforums medlemmer omfatter flere typer bedrifter, både konventionelle og økologiske.

Det nye dialogforum for bæredygtig innovation afholder to møder om året, det første i starten af december 2019.

cab

Vilomix: Tørsyremix kan hjælpe med at bevare foderets værdi

Ifølge foderfirma er det muligt at halvere antallet af mikroorganismer, når der tilsættes 2-3 kg tørsyre pr. tons fuldfoder.

Landsforskelle i græs og majs

Generelt klarer foderafgrøderne sig ikke så tosset, men flere steder kunne godt bruge vand nu.

Der er rigeligt med hvede på globalt plan

Denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium viste, at der som forventet er masser af hvede tilgængeligt på globalt plan. Dette til trods for at vi her i Europa oplever en nedgang i hvedeproduktionen.

Supermagnet klar til september

BvL er klar med en magnet til fodervogne, som er så kraftig, at man skal passe på sin mobil og tablet i dens nærhed.

Nogle landmænd rådes til at dyrke vinterbyg på et forkert grundlag

Selvfølgelig skal både landmænd og deres rådgivere arbejde efter landets love og regler, selvom disse er både rigide og fagligt uforstandige. Men landmændenes frustrationer bliver større, når de rådgives til at gå på kompromis med fagligheden, selv hvor dette ikke er nødvendigt.

Hellere 20 minutter for meget end 5 minutter for lidt i foderblanderen

Ifølge Bulldog Agri kan de fleste blandere i dag håndtere kompaktfoder, når de ellers er udstyret med ordentlige knive og gode, store snegle, som kan levere et stort foderflow i karret.

Manglende service på foderblanderen kan koste to kg mælk pr. ko dagligt

Man glemmer ofte, at 50-60 procent af alle omkostningerne i mælkeproduktionen går igennem fuldfoderblanderen. Ifølge rådgiver ofrer nogle mælkeproducenter ikke blanderens service nok fokus.
Side 1 af 1897 (37925 artikler)Prev1234567189518961897Next