Fodermidler fra ASF-ramte områder bør varmebehandles

Fodermidler fra ASF-ramte områder bør varmebehandles

Afrikansk svinepest blev i sidste halvdel af 2018 og i løbet af 2019 konstateret i adskillige lande i Asien i både baggårdsproduktion og intensiv svineproduktion. Indenfor de sidste måneder af 2019 er infektionen konstateret i en række nye asiatiske lande, så der sker stadig smittespredning.

På grund af risikoen for afrikansk svinepest anbefaler Jan Dahl og Per Tybirk fra Seges Svineproduktion i en risikoanalyse, at svineproducenter ikke indkøber fodermidler fra lande i Asien, hvor der er konstateret afrikansk svinepest, uden at fodermidlet er varmebehandlet efter ankomst til Danmark.

Det gælder også olie- og fedtprodukter fra Asien, medmindre der er tale om produkter, der opvarmes under transport eller omladning, som for eksempel palmeolie.

Produkter der er flydende ved under 30 grader vurderes at være risikoprodukter, da de ikke nødvendigvis varmebehandles under omladning. Disse produkter bør være varmebehandlet for eksempel ved at indgå i pelleteret foder, inden de indkøbes til svinebesætninger.

Seges Svineproduktion anbefaler i øvrigt, at disse anbefalinger indskrives som krav i Danish Produktstandard.

 

cab

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også