bannerPos

Forbedret beskyttelse af pattegrise, søer og gylte mod PRRS type 1

Nye indikationer for vaccinen Suvaxyn PRRS MLV, som nu er godkendt til 26 ugers immunitet efter vaccination. Immunitet indtræder 21 dage efter vaccination.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
09-07-2019 10:15
Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) har netop godkendt en variationsansøgning på vaccinen Suvaxyn PRRS MLV.

Vaccinen er allerede godkendt til pattegrise, søer og gylte til beskyttelse mod PRRS type 1.

Med den nye godkendelse er immuniteten udvidet til 26 uger hos polte, gylte og søer – det samme som den allerede godkendte immunitet efter vaccination af pattegrise. Ligeledes medfølger i den nye godkendelse, at immunitet indtræder allerede 21 dage efter vaccination. 

Kan hjælpe reproduktionen
Vaccinen Suvaxyn PRRS MLV indeholder et svækket PRRS-virus af den europæiske stamme - nu kaldet type 1. Vaccinen stimulerer aktiv immunitet overfor PRRS-virus og reducerer herved virus i blodet og virus-udskillelse i næsesekret som følge af infektion med europæiske stammer af PRRS-virus. 

Vaccination af klinisk raske søer og polte før drægtighed har desuden vist sig at kunne nedsætte smitten via fosterhinder, som PRRS-virus kan forårsage i sidste tredjedel af drægtighedsperioden. Samtidig kan vaccination nedsætte negative indvirkninger på reproduktionen, herunder reducere antallet af dødfødte, virus i blodet hos smågrise under fødsel og fravænning, lungelæsioner samt viruskoncentrationen i lungerne hos smågrise ved fravænning.

Plan for vaccination 
Suvaxyn PRRS MLV kan gives som en enkelt injektion á 2 ml til pattegrise allerede fra de er 1 dag gamle. Søer og gylte gives ligeledes en enkelt injektion á 2 ml, inden de føres ind i en bestand af søer, cirka 4 uger før avl. Massevaccination kan bruges til seropositive besætninger, hvor tilstedeværelsen af europæisk PRRS-virus er fastslået. 

Suvaxyn PRRS MLV er receptpligtig og fås som en frysetørret vaccine – lyofilisat – og der medfølger solvens til injektion. Vaccinen indeholder en modificeret stamme af levende PRRS-virus, stamme 96V198, som er blevet svækket, så den ikke forårsager sygdom. Besætningsdyrlægen kan ordinere vaccinen til din besætning efter nærmere vurdering af smittemønsteret. 
 

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.
Side 1 af 1853 (37045 artikler)Prev1234567185118521853Next