Af: Anders M. Jakobsen, planteavlskonsulent ved nf plus

Historisk har svineprisen bevæget sig meget op og ned. Tidligere anvendte man begrebet »svinepukler«, og prisen blev fastsat ud fra udbud og efterspørgsel. Svineproduktion i Danmark er ikke substitueret specifikt økonomisk, og prisen på svinekødet afhænger derfor af markedssituationen.

Produktionen af svinekød er faldende i Europa. Den primære årsag er de lave priser på svinekød. Spanien, som har et højere prisniveau end Danmark, har en lille stigning i produktionen såvel som Frankrig.

Man forventer en samlet produktionsnedgang på cirka 1 – 2 procent i 2019 i forhold til 2018. Dette vil alt andet lige bidrage til en stigning i prisen.

I Kina er svinebestanden faldet med 16,6 procent det sidste år og sobestanden er faldet med 19,1 procent. Derfor ser det ikke ud til, at svinebestanden begynder at stige foreløbig.

 

En joker i spillet er Afrikansk svinepest

I Europa er især Polen, men også Rumænien og Belgien ramt. Det er primært vildsvin, som får sygdommen, men i Rumænien er der konstateret 66 tilfælde af svinepest hos tamsvin frem til midten af marts (2018: 1.163).

Polen, som er hårdest ramt, har konstateret et tilfælde i tamsvin frem til midten af marts (2018: 109). I Polen er dog store udbrud hos vildsvin (2.438 i 2018).

 

I Asien er Vietnam og Kina ramt af svinepest

Svinepesten har bredt sig fra Kina til Vietnam. Størstedelen af svineproduktionen i Vietnam, samt nabolandene Laos og Cambodia, består af små produktioner i baggårde og andet, og man har her ingen reel beskyttelse mod spredning af sygdommen. Man kan forvente, at baggårdsproduktionen næsten vil forsvinde, og at produktionen flyttes til de sydlige regioner, hvor man holder svin i større anlæg. Dette vil dog reducere den samlede produktion væsentligt.

I Kina, som er verdens største producent af svin, har man haft over 100 udbrud af svinepest og slået mere end 900.000 svin ned. Man forventer, at 10 til 20 procent af svineproduktionen i Kina forsvinder i løbet af et par år, hvilket svarer til, at 5 – 10 procent af verdensproduktionen forsvinder.

Det ser altså ud til, at produktionen falder generelt, hvilket vil betyde højere priser på svinekød.

 

Højere priser på trist baggrund

De danske svineproducenter kan nyde godt af sygdommens hærgen i Europa og Asien, men det kræver, at vi er i stand til at holde Afrikansk svinepest ude af landet. Man kan sige, at det er godt, at priserne stiger, men på den anden side konstatere, at det er på en meget dårlig baggrund.

Tiltag som hegn i Sønderjylland er ikke nok til at holde vildsvinene, men en effektiv jagt på fritgående vildsvin specielt i Sønderjylland vil være et godt middel. Myndighederne har lukket op for, at svinene må skydes året rundt, både nat og dag.

En anden smittekilde kan være de lastbiler, som transporterer levende svin over grænsen. Her må indskærpes, at alle regler om vask og desinfektion af bilerne overholdes.

En tredje smittekilde kan være madvarer, kød, pålæg mm. som ikke må tages med hjem fra ferier i udlandet og specielt ikke fra lande med sygdommen.

Hvis alle forholdsregler overholdes, er der en chance for, at vi går fri, og den faldende produktion af svinekød vil medføre højere priser, så vi måske ser en notering på over 12 kroner inden efteråret.

Svin