bannerPos

Succes med nyt foldkoncept

På Ulvehøjgaard har de været i gang i lidt over et år med det nye foldkoncept. Ud over at fravænne flere og større smågrise pr. so, så oplever de også en bedre dyrevelfærd hos både søerne og smågrisene. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
19-07-2019 09:30

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Ulvehøjgaard ved Brørup har indført et koncept, der går ud på, at hver farefold kun bruges til én so og hendes smågrise, før folden står tom i minimum et år.

- Det gør, at alle smågrise bliver født på en ren mark, hvor smittepresset er minimalt. Samtidig er græsdækket bedre, da jorden ikke allerede er rodet op af foregående dyr, så udvaskningen af næringsstoffer reduceres, forklarer Kristian Knage-Drangsfeldt, Seges.

 

Bedre dyrevelfærd

Ulvehøjgaard har været i gang i lidt over et år med det nye foldkoncept, og ud over at fravænne flere og større smågrise pr. so, så oplever de også en bedre dyrevelfærd hos både søerne og smågrisene.

- Det er en fornøjelse at se grisene trives på marker, der ikke er rodet op og mudrede, fortæller Dennis Lauritsen, som er ansat som driftsleder for soholdet på Ulvehøjgaard.

Også ved fravænning er der store fordele ved det nye koncept.

- Tidligere var smågrisene meget stressede, når de blev taget fra soen og flyttet til et helt nyt miljø. De kaldte meget på soen, løb forvirrede omkring og forsøgte at slippe ud af den indhegning, som de var flyttet til, forklarer Dennis Lauritzen.

- Med det nye koncept flytter vi soen væk fra faremarken og lader smågrisene blive i 6-7 uger, og det gør, at de bare fortsætter med at rode i jorden og lege, som inden soen blev flyttet. Det er som om, smågrisene næsten ikke opdager, at soen er væk, fortsætter Dennis

 

Indhegning til smågrise

Det nye koncept kræver, at der cirka hver tredje uge sættes et trådhegn op i kanten af det areal, som farefoldene i et hold udgør, så smågrisene holder sig indenfor det område efter fravænningen.

På Ulvehøjgaard er erfaringen, at trådhegnet skal sættes op tidligt, så smågrisene ikke lærer, at de kan komme på den anden side af hegnet. Derfor sætter de det op, når smågrisene er cirka fire uger, og trækker en strømførende tråd cirka 7-10 cm over jorden for at sikre, at smågrisene ikke kravler under hegnet.

Det tager selvfølgelig noget tid, og samlet set bruger de på Ulvehøjgaard cirka 40 minutter ekstra pr. farefold på al hegning, flytning af trug, flytning af hytter og montering af vand.

Til gengæld bruger de mindre tid på vedligehold af strømhegn, fordi det er nye folde hele tiden, og alle tråde er derfor helt stramme. Ved fravænning sparer de også tid, fordi de kan køre med flere søer ad gangen, fordi de ikke samtidig skal flytte smågrise.

 

På forkant

En af de erfaringer, som Dennis og de andre på Ulvehøjgaard har gjort sig er, at det er vigtigt, at de nye større hytter, som smågrisene skal bruge efter fravænning, er på plads og strøet op i god tid. Det vil sige mindst en uge før fravænningen.

Det samme gælder de nye og større foderautomater. Det sikrer, at smågrisene har nået at vænne sig til det, inden de skal tage dem i brug.

- Hvis en medarbejder på Ulvehøjgaard har lidt tid i overskud, så ved de, at de bare kan gå i gang med at hegne eller flytte hytter, fortæller Dennis Lauritzen med et grin.

 

Grønne marker

På landbrugsinfo.dk/oekologi/svin kan du se en video, hvor Dennis Lauritzen fortæller mere om erfaringerne med foldkonceptet på Ulvehøjgaard.

Hør ham blandt andet fortælle om, hvordan de holder markerne grønne og om hans anbefalinger til kolleger, der overvejer at skifte over til et lignende foldkoncept.

 

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.

Kødkvæg blev startskuddet for mælkeproducent

Forældrenes køb af to charolais-køer satte Pia Christensens kurs mod landbrugsskolen. I dag står hun for kostalden på den mælkeejendom, hun efter endt uddannelse overtog sammen med forældre og bror.

Covid-19 gør Fødevaredagen vigtigere end nogensinde

Årets prisvindere ved Fødevaredagen blev sent tirsdag belønnet for at tænke nyt og kreativt midt i en global krise. Prisoverrækkelsen fandt sted på Hindsgavl Slot ved Middelfart, hvor Corona-restriktionerne satte nye rammer for arrangementet.

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af Covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
Side 1 af 1933 (38645 artikler)Prev1234567193119321933Next