bannerPos

Succes med nyt foldkoncept

På Ulvehøjgaard har de været i gang i lidt over et år med det nye foldkoncept. Ud over at fravænne flere og større smågrise pr. so, så oplever de også en bedre dyrevelfærd hos både søerne og smågrisene. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Redaktionen

19-07-2019 09:30
Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Ulvehøjgaard ved Brørup har indført et koncept, der går ud på, at hver farefold kun bruges til én so og hendes smågrise, før folden står tom i minimum et år.

- Det gør, at alle smågrise bliver født på en ren mark, hvor smittepresset er minimalt. Samtidig er græsdækket bedre, da jorden ikke allerede er rodet op af foregående dyr, så udvaskningen af næringsstoffer reduceres, forklarer Kristian Knage-Drangsfeldt, Seges.

 

Bedre dyrevelfærd

Ulvehøjgaard har været i gang i lidt over et år med det nye foldkoncept, og ud over at fravænne flere og større smågrise pr. so, så oplever de også en bedre dyrevelfærd hos både søerne og smågrisene.

- Det er en fornøjelse at se grisene trives på marker, der ikke er rodet op og mudrede, fortæller Dennis Lauritsen, som er ansat som driftsleder for soholdet på Ulvehøjgaard.

Også ved fravænning er der store fordele ved det nye koncept.

- Tidligere var smågrisene meget stressede, når de blev taget fra soen og flyttet til et helt nyt miljø. De kaldte meget på soen, løb forvirrede omkring og forsøgte at slippe ud af den indhegning, som de var flyttet til, forklarer Dennis Lauritzen.

- Med det nye koncept flytter vi soen væk fra faremarken og lader smågrisene blive i 6-7 uger, og det gør, at de bare fortsætter med at rode i jorden og lege, som inden soen blev flyttet. Det er som om, smågrisene næsten ikke opdager, at soen er væk, fortsætter Dennis

 

Indhegning til smågrise

Det nye koncept kræver, at der cirka hver tredje uge sættes et trådhegn op i kanten af det areal, som farefoldene i et hold udgør, så smågrisene holder sig indenfor det område efter fravænningen.

På Ulvehøjgaard er erfaringen, at trådhegnet skal sættes op tidligt, så smågrisene ikke lærer, at de kan komme på den anden side af hegnet. Derfor sætter de det op, når smågrisene er cirka fire uger, og trækker en strømførende tråd cirka 7-10 cm over jorden for at sikre, at smågrisene ikke kravler under hegnet.

Det tager selvfølgelig noget tid, og samlet set bruger de på Ulvehøjgaard cirka 40 minutter ekstra pr. farefold på al hegning, flytning af trug, flytning af hytter og montering af vand.

Til gengæld bruger de mindre tid på vedligehold af strømhegn, fordi det er nye folde hele tiden, og alle tråde er derfor helt stramme. Ved fravænning sparer de også tid, fordi de kan køre med flere søer ad gangen, fordi de ikke samtidig skal flytte smågrise.

 

På forkant

En af de erfaringer, som Dennis og de andre på Ulvehøjgaard har gjort sig er, at det er vigtigt, at de nye større hytter, som smågrisene skal bruge efter fravænning, er på plads og strøet op i god tid. Det vil sige mindst en uge før fravænningen.

Det samme gælder de nye og større foderautomater. Det sikrer, at smågrisene har nået at vænne sig til det, inden de skal tage dem i brug.

- Hvis en medarbejder på Ulvehøjgaard har lidt tid i overskud, så ved de, at de bare kan gå i gang med at hegne eller flytte hytter, fortæller Dennis Lauritzen med et grin.

 

Grønne marker

På landbrugsinfo.dk/oekologi/svin kan du se en video, hvor Dennis Lauritzen fortæller mere om erfaringerne med foldkonceptet på Ulvehøjgaard.

Hør ham blandt andet fortælle om, hvordan de holder markerne grønne og om hans anbefalinger til kolleger, der overvejer at skifte over til et lignende foldkoncept.

 

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next