bannerPos

Svinenoter: Tjen 10 kroner ekstra pr. slagtesvin

Redaktionen

15-06-2019 12:38

- DC øger øvre vægtgrænse med to kilo fra på mandag til 97,9 kilo. Så du skal ikke tage alt for mange svin med i denne uge.

Sådan lyder anbefalingen fra svinebrugskonsulent Niels Hegelund, LMO, i den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

- Hvis du kan udnytte denne mulighed, så ligger der cirka ekstra 10 kroner i dækningsbidrag pr. gris med nuværende prisniveau.

Der flyttes ikke på nedre vægtgrænse, så vægtmasken udvides altså med to kilo til nu i alt 27,9 kilo. Og dermed får DC samme bredde på vægtmasken som Tican. Ticans hedder bare 72-99,9 kilo.

- Nogle producenter har aftale om levering med et fast ugeinterval. Der vil alle grisene ikke kunne løftes med to kilo. Men de første 3-4 leverancer kan godt flyttes op, og så bliver sidste leverance bare slagtet ved samme vægt, som de plejer, påpeger Niels Hegelund.

Seges søger testlandmænd

Seges skal til at udvikle et nyt budgetprogram, der gør det nemmere for dig at lave dit budget selv. Men vi har brug for hjælp, så vi er sikre på, at vi udvikler netop det program, I landmænd har brug for.

Derfor søger vi testlandmænd, der har erfaring med selv at lave budget – i for eksempel Ø90 eller Excel.

Som testlandmand er du med til at udvikle det nye program. Og du hjælper ved at fortælle: Hvad der er vigtigt, når du laver budget, hvilke muligheder du savner i dag, og hvad du synes om den prototype, Seges får udviklet.

Udviklingsforløbet løber fra august til oktober 2019, hvor Seges vil besøge dig på din bedrift ved 1-2 møder af 1-1½ times varighed.

Lyder det som noget for dig? Så send en mail til Jan Erik Bottke på jebo@seges.dk senest 2. juli.

Styr staldtemperaturen i sommervarmen

Sommertiden er ved at være over os, og det resulterer i varme stalde, hvor ventilationen har problemer med at holde temperaturen i stalden nede.

- Ventilationen skal som en tommelfingerregel holde temperaturen på maksimum tre grader over udetemperaturen. Kan ventilationen ikke opretholde dette, er det en god idé at tjekke isoleringen på loftet, hvis man har diffus ventilering, for se om denne er stoppet til med støv, hvilket kan resultere i, at luftcirkulationen er meget sænket. Hvis dette er tilfældet, kan det være en idé at få fjernet de øverste lag isolering for at få en bedre luftcirkulation. Sådan lyder anbefalingen fra Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev.

Dyrlægerne råder desuden til, at man får vasket oppe i ventilationsskorstenene, da den turbulens, som kan forårsages af fastsiddende skidt, kan sænke ventilationskapaciteten med 20 procent. Det er desuden vigtigt at få vasket vægventilerne, da beskidte vægventiler også kan bidrage til en sænket ventilationskapacitet.

- Temperaturen i besætningen kan også reguleres ved hjælp af overbrusning, og anbefalingerne er, at man sætter overbrusningen til at køre i minimum to minutter hver halve time, når temperaturen i stalden er over 22 grader. For at få optimal, fungerende overbrusning er det vigtigt at få afkalket ventilerne mellem hvert hold, lyder det fra Ø-Vet.

Kontrol af flytninger og registreringer

Fødevarestyrelsen foretager kontrol af danske svinebesætninger, hvor de lige nu har fokus på svineflytninger og registreret data i CHR.

Hvis der er uoverensstemmelse imellem registrerede flytninger og data i CHR, vil ejeren af besætningen automatisk få et brev i E-boks. Det er nyt, at brevet kommer her. Seges Svineproduktion opfordrer derfor til, at du løbende tjekker din virksomheds E-boks for meddelelser.

Afhængig af tilbagemeldingen fra dig gives enten en indskærpelse/et påbud, eller sagen afsluttet på baggrund af besætningsejers forklaring og eventuelle rettelser i databasen.

Bliver der givet en indskærpelse/påbud, vil besætningsejer skulle betale for den efterfølgende administrative kontrol efter fødevarestyrelsens gældende takst.

Læs mere om kontrollen på fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next