Foderstofvirksomhed: Husk tilsætning af antioxidant omkring høst

Tilsætning af antioxidanter som forebyggelse af friskkornsforgiftning er, ifølge foderstofvirksomheden Nutrimin, en billig forsikring.

I processen hvor kornet efter høst modnes færdig, dannes der, via oxidation, blandt andet frie radikaler og peroxider. Frie radikaler er særdeles skadelige for kroppen. Peroxider er reaktive og stærkt oxiderende. Såvel det ene som det andet er sundhedsmæssigt særdeles skadeligt. Stofferne giver en række uheldige symptomer, som populært ofte kaldes friskkornsforgiftning.

Det oplyser Anders Hedegaard, faglig chef hos Nutrimin, blandt andet i et nyhedsbrev.

Symptomerne kan være alt fra universel tarmblødning til blødninger i og omkring hjertet eller grise, der bare dør af uforklarlige årsager.

Ifølge Anders Hedegaard, vil dyrlægen ofte konstatere nedsat immunforsvar, muskeldegeneration, forstørret hjerte og levernekroser forårsaget af svage cellevægge.

- Diagnosen vil ofte være E-vitaminmangel som følge af ny høst. Reelt er det de dannede frie radikaler og peroxider, som er problemet.

Tilsætning af antioxidanter

E-vitamin, beta-karotin, C-vitamin og BHT er alle traditionelle antioxidanter.

- Tilsætning af ekstra E-vitamin virker såvel antioxidativt som systemisk på celleniveau i kroppen. Tilsætning af andre typer antioxidanter virker primært ved at hæmme oxidation i foderet. Derfor bruger de fleste en tilsætning af ekstra E-vitamin omkring høst eller alternativt en tilsætning af et mix af andre typer antioxidanter, lyder det fra Anders Hedegaard, der tilføjer, at nogle vælger tilsætning af såvel det ene som det andet.

Traditionelt har tilsætningen af ekstra E-vitamin været den mest anvendte løsning til forebyggelse af friskkornsforgiftning.

- Når vi snakker tilsætning af antioxidanter ved ny høst, er det dog vores erfaring, at alternativerne til E-vitamin virker som forventet og på samme niveau som E-vitamin. Tilsætning af de anbefalede mængder af andre typer antioxidanter end E-vitamin koster med nuværende prisniveauer cirka det halve og er således løsningen, vi anbefaler i år, lyder det fra Anders Hedegaard, der påpeger, at uanset hvad, så taler vi om en mindre tidsbegrænset omkostning - En billig forsikring.

cab

Læs også