Første land godkender salg af kød fra laboratorie
Singapore tillader nu som det første land i verden salg af kød dyrket i laboratorium.

Det laboratorieskabte kyllingekød har samme smag og konsistens som rigtigt kyllingekød, fortæller virksomheden bag, Eat Just Inc.
Flere og flere virksomheder kæmper en brav kamp for at imødekomme stigende forbrugerkrav om bæredygtige køderstatningsprodukter.
En af dem er det amerikanskbaserede Eat Just Inc, der nu er klar til at sælge deres første laboratorieskabte kyllingeprodukt til kunder i Singapore.
Produktet, der er skabt af dyreceller uden slagtning af kyllinger, vil nu blive tilbudt i restauranter i Singapore under mærket »Good Meat«. Planen er, at produktet også skal nå ud i landets købmandsforretninger på et tidspunkt.
Administrerende direktør i virksomheden, Josh Tetrick, siger i et interview med Bloomberg, at kyllingeproduktets smag og konsistens er den samme som den ægte vare.
Fødevaresikkerhed
Singapore har været hurtige med at tillade salg af alternative proteiner som laboratoriedyrket kød – et skridt, der passer ind i landets bredere dagsorden for fødevaresikkerhed. Den tætbefolkede nation, der for det meste er afhængig af andre landes fødevareproduktion, har skærpet sit fokus på at få nok at spise til sine 5,7 millioner indbyggere.
Det har især vist sig at være nødvendigt, efter at Covid-19-krisen har vist skrøbelighed i forsyningskæderne verden over.
Bystaten forsøger at producere 30 procent af sin egen mad inden 2030. Lige nu produceres mindre end 10 procent.
Omkostninger
Det nye kyllingeprodukt vil blive prissat svarende til premium-kylling i de første seks måneder, fortæller direktøren for Eat Just Inc., og tilføjer, at omkostningerne vil falde over tid, når virksomheden får opskaleret til global målestok.
- Til sidst vil vi komme til det sted, hvor det er betydeligt mere omkostningseffektivt end konventionel produktion.
Dette kan imidlertid komme til at tage tid, da kylling er et af de billigste proteiner at producere. I USA er det også det mest populære kødprodukt. Her ligger forbruget højere end noget andet kød.
Vil børsnoteres
Eat Just Inc. planlægger også at ansøge om at sælge laboratorieoprettet oksekød i første halvdel af næste år. Virksomheden, der er San Francisco-baseret, planlægger endvidere at gå ind på markedet i USA.
Eat Just Inc. er endnu ikke rentabel.
- Vores plan er at nå driftsrentabiliteten inden udgangen af næste år, siger Tetrick og tilføjer, at virksomheden har gode udsigter for at blive børsnoteret på et tidspunkt.
vjg