Dyrlæge: - Koden på navlebrok er endnu ikke knækket

Forskere og dyrlæger arbejder hele tiden ihærdigt på at løse svineproducenternes udfordringer med grise, der har udposninger ved navlestedet. Svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen, giver her en status på den igangværende forskning, samt konkrete råd til forebyggende tiltag på staldgangen.

Ifølge svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen er der på nuværende tidspunkt tre store PhD projekter i gang, for at udrede denne problemstilling og komme navlebrok til livs.  

- Finder I primært cyster, er det formentlig et arveligt problem. Finder I primært klassisk navlebrok med tarme eller tegn på tidligere infektion - bylder, arvæv osv., så skal vi tilbage til håndteringen af navlestedet det første levedøgn. Her er der meget at hente på management, hvis det viser sig at der primært kæmpes med navlebrok på grund af tidlige navleinfektioner, understreger Else Marie Overlund Andersen. Fotos: Else Marie Overlund Andersen Forstadie til cyste Navlebrok

- Udposninger i navleregionen, eller i daglig tale navlebrok, kan gemme på mange forskellige diagnoser og er fortsat en kæmpe plage ude hos jer i besætningerne.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også