Foderoptimering til smågrise:: Derfor skal du holde øje med trypsin-inhibitorer i ingredienserne

Sojaskrå og ekstruderede sojabønner er blandt produkterne med det højeste indhold af ANF’er, især trypsin-inhibitorer, påpeger man fra Hamlet Protein.

Når medicinsk zinkoxid senest i sommeren 2022 bliver taget ud af smågrisefoderet, bør man holde øje med de skadelige stoffer, også kaldet anti-nutritionelle faktorer (ANF’er), i foderingredienserne, der benyttes til de mindste grise op til cirka 15 kg levendevægt.

Det fastslår ernæringsekspert Lars Sangill Andersen fra Hamlet Protein A/S i Horsens.

Sojaskrå og ekstruderede sojabønner er blandt produkterne med det højeste indhold af ANF’er, især trypsin-inhibitorer, pointerer han og uddyber:

- Men også andre produkter, der typisk anvendes til smågrise, kan bidrage med de uønskede trypsin-inhibitorer. Hestebønner og andre bælgplanter har alle et større eller mindre indhold af trypsin-inhibitorer. Det er dog ikke kun bælgplanter, der indeholder denne ANF. Kartofler har også vist sig at være en kilde til trypsin-inhibitorer.

Hvorfor er trypsin-inhibitorer skadelige?

Trypsin og chymotrypsin er ifølge ernæringseksperten de vigtigste enzymer i tarmen, når det gælder proteinnedbrydning. Trypsin-inhibitorer binder sig til disse enzymer og stopper dermed deres aktivitet.

- Trypsin-inhibitorer måles som en aktivitet (TIA), dvs. hvor mange mg enzym (trypsin) et gram protein fra en ingrediens kan binde. Det trypsin, der bliver bundet til inhibitorerne, går tabt. Og da smågrise ikke så let kan erstatte dette tab pga. deres endnu ikke fuldt udviklede tarmsystem, bliver foderproteinet fordøjet dårligere, når enzymaktiviteten går ned.

- Det tabte protein når ud i tyktarmen, hvor skadelige bakterier bruger det til at vokse og formere sig med. Dette er en af hovedkilderne til fravænningsdiarré. Hold derfor øje med, hvor mange trypsin-inhibitorer og andre anti-nutritionelle faktorer der er i de forskellige foderingredienser, råder Lars Sangill Andersen.

 

Foderingrediens

TIA (trypsin-inhibitor aktivitet)

mg/g protein

Ekstruderede sojabønner

10

Soja skrå foder            

8

Hestebønner

5

Kartoffelprotein, PL

10

Kartoffelprotein, DK

9

Kartoffelprotein, Protastar

1

Ærteprotein

3,5

I tabellen vises nogle af de foderingredienser, der indeholder trypsin-inhibitorer.

 

Læs også