Sprøjteførerens lavthængende frugt er rettidighed

Kapaciteten skal være høj for at opnå et optimalt sprøjteresultat, pointerer man fra Danfoil.

Barjordssprøjtninger er aktuelle nu. Her ses en Danfoil Airforce 1, som er en selvkørende sprøjte. Afhængig af tankstørrelse har den en kapacitet til at sprøjte fra 120 til 220 hektar på en tankfuld. Bomme leveres op til 36 meter.

Hvad beliggenhed er for en hushandel, det er rettidighed med sprøjten for en sprøjtefører. Rettidighed er nemlig – sammen med rette valg og dosis af middel - en af de allermest afgørende faktorer, hvis en sprøjtning skal være optimal.

Det pointerer udviklingschef hos Danfoil, Niels Åge Fristrup. Den nordjyske sprøjteproducent ​udvikler og producerer marksprøjter, som benyttes af landmænd i hele Europa, og som er kendt for sin patenterede, luftbaserede forstøverteknologi.

Men nok er valget af sprøjteteknologi, som i Danfoils tilfælde er luftbaseret, yderst væsentlig. Men rettidigheden spiller en helt afgørende rolle, som ikke må overses, råder Niels Åge Fristrup.

- De lavest hængende frugter er rettidighed. Og man kan kun arbejde rettidigt i marken, hvis kapaciteten er tilstrækkelig høj, pointerer udviklingschefen.

To dages kapacitet

Han gør opmærksom på, at virkeligheden er, at landbruget hele tiden får færre og færre midler til rådighed.

- Vi ser samtidig ind i en fremtid, hvor mængderne også skal reduceres yderligere. Derfor kan vi ikke forlade os på at øge dosis, hvis vi er lidt sent ude.

- Og skal forbruget ned, så skal vi komme over afgrøderne rettidigt. Nogen planteavlskonsulenter anbefaler, at man har en sprøjtekapacitet til at kunne komme over sine arealer på to dage. Simpelthen fordi sprøjtevinduet i praksis er så lille som et par dage.

- Det kommer til at knibe for en del planteavlere, at nå alle arealer over på to dage. Men vi tåler ikke flere møgsager, som f.eks. med prosulfocarb om efteråret. Og antallet af midler og den tilladte mængde går kun en vej – det er ned. Derfor skal vi tage rettidighed og kapacitet alvorligt, vurderer Niels Åge Fristrup.

Rettidighed er afgørende

Valget af plantebeskyttelsesmiddel vægter som tommelfingerregel 50 procent. Rettidighed 20 procent, tilføjer Michael Stærmose Larsen, der er area sales manager hos Danfoil.

- Vi kommer ikke udenom, at midlernes effektivitet hænger meget sammen med, hvornår de udbringes. Det er jo ofte, når man står på en sommeraften og skal lægge pølser på grillen, at temperaturen er rigtig, og vinden har lagt sig. Og der må vi bare sige, at vi møder rigtigt mange dedikerede sprøjteførere rundt om i landet, der lader grillpølser være grillpølser, og som sprøjter, når der skal sprøjtes.

- På samme måde er det vigtigt her i efteråret, at man får jordmidlerne i spil i det lidt tunge og fugtige vejr. Og modsat når der skal nedsprøjten mange hektar efterafgrøder senere på året, så er det jo de tørre planter, som der ikke er så mange af på denne årstid, vi skal ramme. Og det falder igen tilbage på at have en tilstrækkelig kapacitet, pointerer Danfoil-folkene samstemmende.

Luft er centralt

Hos sprøjtefirmaet anerkender man, at der er nye, teknologiske sprøjteløsninger i markedet. Men man er af gode grunde tilhængere af luftbaseret forstøverteknologi på marksprøjter.

- Vi mener, luft er centralt i en optimal sprøjtning. Blandt andet fordi luft guider plantebeskyttelsesmidlerne ned til planterne, hvilket giver en bedre udnyttelse af midlerne end ellers.

- Oveni gør vores patenterede luftteknologi det muligt at reducere mængden af vand, hvilket øger kapaciteten på sprøjten, samtidig med at en række midler har den mest optimale effekt ved et lavt vandforbrug, pointerer Niels Åge Fristrup og Micheal Stærmose Larsen.

Læs også