Skovene slap nådigt gennem stormen

Stormen »Malik« kategoriseres af DMI som en national klasse 2 storm på stormlisten. Den er dermed den første storm siden stormen »Urd«, der hærgede Danmark i december 2016.

Da stormen »Malik« ramte landet sidst i januar, skete der heldigvis kun spredt fald i skovene, konstaterer Dansk Skovforening, som dog samtidig opfordrer til, at man gennemgår sine bevoksninger for farlige træer.

Særligt ældre og svækkede enkelttræer er væltet, og der er observeret spredt fald, typisk i bevoksninger der er tyndet for nyligt. Og det er billigt sluppet, fordi den seneste tids våde vejr ellers gav risiko for større skader.

Ifølge foreningen kan det ikke mindst være en god idé at gennemgå bevoksninger langs veje og stier, hvor der færdes mange mennesker, for at få sikret de steder, hvor blæsten har skabt farlige træer.

En voldsom sag

DMI’s klimatologer har nu i øvrigt analyseret udbredelsen og voldsomheden af Malik og klassificeret den på DMI’s stormliste. Under stormen blev der målt storm i middelvind flere steder langs den jyske vestkyst, men også ved kysterne i det sydlige Kattegat og det nordligste af Bornholm.

- Vindstødene, som på grund af deres pludselige og uregelmæssige natur ofte har det med at være mest ødelæggende, var til gengæld helt oppe omkring orkanstyrke mange steder.

- Storm og vindstød af orkanstyrke er dog ikke nok til at afgøre, om en storm kan kaldes regional eller national. Her skal der også ses på, hvor stort et område af landet, der blev ramt af stormen. Hvis 10-30 procent af de kystnære områder rammes, klassificeres stormen regional, og hvis mere end 30 procent rammes, kaldes den national, skriver DMI på sin hjemmeside.

40 m/s i Hanstholm

For Maliks vedkommende blev der målt storm i middelvind i lidt mere end 30 procent af de kystnære områder, hvilket gør Malik til en national storm.

- Som altid er der alligevel regionale forskelle, hvor især de nordvestvendte kyster i Jylland, på Fyn og Sjælland, har stået for skud, siger klimatolog Frans Rubek, og tilføjer:

- Det stærkeste vindstød på 40 m/s blev målt i Hanstholm, mens den højeste middelvind blev målt til 27,9 m/s på Røsnæs.

Med storm i middelvind blev Malik det, der kaldes en national klasse 2 storm på Stormlisten, og er dermed også den første storm siden stormen »Urd«, der hærgede Danmark i december 2016.

Læs også