Optimistisk syn på fremtiden for kornhåndtering hos Kongskilde

Maskinproducenten Kongskilde tilbyder effektive løsninger til kornrensning, transport af korn og opbevaring, der giver landmændene flere fordele. Vi har besøgt virksomheden.

Når høsten er i hus, er det afgørende at sikre den bedste opbevaring af kornet. Der er flere muligheder for at opnå dette, men en fælles forudsætning er en omhyggelig rensning af det indhøstede. Det påpeger Peter Frederiksen, global produktchef hos Kongskilde i korndivisionen.

Vi møder Peter i en stor udstillingshal hos Kongskilde. Blandt de mange maskiner og produkter, som virksomheden tilbyder, indikerer et stort skilt, at vi befinder os i det såkaldte Kongskilde Academy. Men hvad er det?

- Academy er dels den udstilling, der er her. Men Academy er også en institution inden for Kongskilde, der arbejder på at formidle viden om vores produkter til kunder, forhandlere globalt og internt, fortæller Peter Frederiksen.

- Men det foregår ikke kun her i bygningen, for der er et tilsvarende mindre Academy i USA. Konceptet handler om at informere og undervise. Vi kalder udstillingshallen her Hall of Grain, og Academy er mere end bare denne bygning, tilføjer han.

Rensning forbedrer kornkvaliteten

De udstillede produkter er ikke kun til gavn for landmænd i forbindelse med forskellige udfordringer. De er også genstand for samtale. Og en af de mest omtalte, er kornrenseren, som virksomheden producerer.

- For to år siden ændrede vi strategien vedrørende vores korndivision, og det har blandt andet betydet et meget større fokus på kornrensning. Vi tror på vigtigheden af det, og det har resonans i markedet i Danmark og globalt, udtaler Peter Frederiksen og fortsætter:

- Når det kommer til kornrensning, er det først og fremmest dem, der blander deres eget foder, især til grise, som er opmærksomme på betydningen af det. De ved, at kornet skal renses, fortæller produktchefen.

Mere end en fornemmelse

Men også fra producenter af såsæd og af salgsafgrøder, både økologiske og konventionelle, er der stigende interesse.
Når der er stor fokus på at rense korn til brug for foder, skyldes det hovedsageligt den positive feedback og erfaringer, der er fra nuværende brugere, og det generelle høje fokus på optimeringer i griseproduktion og forbedret dyrevelfærd og trivsel i staldene.

- Hvis man opbevarer sit korn i runde stålsiloer med omrøring, er vores erfaring, at det indlagrede materiale kan afblande i lagringsperioden og ender med at have urenheder som støv, sand og små ukrudtsfrø nederst. Vi har kunder, der efter at have begyndt at rense kornet, bemærker en afgørende forskel både med hensyn til sundhed hos grisene, slid og vedligehold på fodermølle og foderanlæg, siger Peter Frederiksen.

Så det er mere end bare en fornemmelse. Det er en daglig oplevelse?

- Ja, præcis. For nylig talte jeg med en landmand, der i 14 dage havde kørt sit korn uden om kornrenseren, inden det skulle blandes. Han kunne straks mærke forskellen i stalden. Det er ikke anderledes end at kunne se det direkte i siloerne, hvor der kan være mere støv og urenheder tilbage nederst i siloen, bekræfter han.

Peter Frederiksen påpeger, at der er flere aspekter, der ændres i positiv retning ved hjælp af kornrensning.

- Støv og svampesporer kan komme ind fra marken sammen med og på kernerne. Når man roterer kornet, frigøres noget af dette. Aspiratøren er på vores renser placeret efter soldene, hvilket betyder at de ting, der frigøres på soldene, sorteres fra i aspiratøren, forklarer produktchefen.

Positiv udvikling

Kongskilde blev grundlagt kort efter Anden Verdenskrig, præcist den 15. november 1949 som en maskinfabrik af Mogens Pedersen og Hans Tyndeskov. Siden da har virksomheden skiftet ejere flere gange.

Siden 2018 har Kongskilde Industries været ejet af GPP, en britisk investeringsfond med et langsigtet syn på udvikling af det »nye« Kongskilde Industries A/S.

- Det er faktisk gået rigtig godt. Vi har haft vækst og overskud hvert år. Vores ejere lader os beholde og investerer de penge, vi tjener, i virksomheden, fortæller Peter Frederiksen.

Med et internationalt perspektiv vil 2023 nok mest blive husket for tørken, ikke kun i Danmark, men også i andre dele af Europa. Det ser ud til at have en indvirkning på aktiviteten, herunder også hos Kongskilde.

- Vi kan allerede mærke, at der er en afventende stemning på markedet efter flere gode år, især 2021 og 2022. Men det får os ikke til at ændre kurs, siger Peter Frederiksen og uddyber:

- Det er klart vores plan at ansætte flere medarbejdere. Vi investerer i produktionsudvidelse og materiel. Vi vokser både i omsætning og antal ansatte. Det har været planen siden 2018, og det er der er ingen planer om at ændre, siger han.

Håber på bedre vejr

Heller ikke selv om der skulle komme mere tørke hos landmændene.

- Vi er opmærksomme på, at markedet måske kan være lidt mere vigende her i det næste stykke tid. Men det ændrer ikke nogen af de strategiske planer, lyder det fra Peter Frederiksen.

Men som han også slår fast, håber man hos Kongskilde også på mere landbrugsvenligt vejr fremover.

- Det er klart, at vi holder øje med det, også for at kunne se, hvordan det går kunderne. Vi vil jo det bedste for landbruget, det er vores kunder og de har vores opmærksomhed, også hvad deres markedsvilkår angår. Så vi håber det bedste, men selv hvis det skulle blive tørke, også næste år, er vi rustet til det, slutter Peter Frederiksen.

Læs også