bannerPos

Arbejdssikkerhed afgørende for rekruttering i landbruget

Tina Søndergaard Kristensen er bygningsrådgiver med fokus på svinestalde hos Byggeriteknik
17-10-2020 14:28

Hvis man skal kunne tiltrække flere unge til svineproduktionen, er det af afgørende betydning, at arbejdssikkerheden kommer i større fokus, skriver Tina Søndergaard Kristensen, der er bygningsrådgiver med fokus på svinestalde hos Byggeriteknik i dette indlæg.

Landbruget mangler veluddannet arbejdskraft. Men hvad er det for en arbejdsplads, vi forsøger at lokke med? Et arbejde med natur og dyr under frihed med ansvar er ofte de værdier, der anvendes.

Men når de unge skal træffe et uddannelsesvalg – ja, hvorfor så vælge en branche, der repræsenterer dårlige statistikker på arbejdssikkerhed med mange alvorlige arbejdsulykker? Ikke mange forældre, med ikke-landbrugsmæssig baggrund, vil tale dette valg op. Og det er der heller ikke noget at fortænke dem i. 

Vi vil jo alle vores børn det bedste. 

Når så det er sagt, ja så giver landbruget - og arbejdet med dyr - de fleste en stor grad af arbejdsglæde, netop fordi arbejdet er meningsfyldt og livsbekræftende. Fødevareproduktion er og bliver et nødvendig erhverv. Ligeledes er tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft nødvendig. Erhvervet bliver i den sammenhæng nød til at ændre på det vi »plejer« at gøre og handle anderledes. Handle, så de kedelige statistikker på arbejdsulykker forbedres væsentligt.

En vigtig forudsætning for at undgå ulykker ved håndtering af dyr er, at kunne aflæse dyrenes signaler og være på forkant. Det betyder, at en grundig viden om dyrenes medfødte og tillærte adfærd er en absolut nødvendighed. Ellers er man på bagkant.

Ikke nemt at ændre adfærd

Det at ændre sin adfærd og gøre noget andet, end det man »plejer«, er faktisk ikke let. Det skal have en åbenlys fordel eller et formål – og erkendt af en selv. Her bremses man ofte af »det plejer jo at gå godt«. Når det så viser sig, at virkeligheden kan være en anden, og at det ikke nødvendigvis altid går godt, ja så får man heldigvis i de fleste tilfælde muligheden for at ændre sin praksis fremadrettet, så ikke det samme sker igen. Desværre bliver der bare ikke altid uden en »omkostning« på baggrund af en midlertidig eller kronisk skade. Måske får man faktisk slet ikke en ny mulighed, fordi det er for sent. 

Af samme grund kunne det optimale jo være, at man fik indrettet arbejdspladsen (her staldene med tilhørende teknik) og planlagt arbejdsopgaverne, så de kun kan udføres på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Stalden er en jo en ramme, som giver os nogle muligheder for at handle på forskellige måder. Det skal ved staldindretningen sikres, at det ikke er »lettere« at gøre noget andet og mere risikobetonet end det ønskede. Det kræver nytænkning og udvikling – og altså også i vores staldindretning.  

Gylleudslusning

Det er velkendt, at gyllehåndtering er en meget farlig arbejdsopgave med alvorlige konsekvenser og det kan ikke nævnes for ofte. Når gyllen sættes i bevægelse, frigives nemlig gyllegasser, og risikoen for forgiftning fra blandt andet svovlbrinte opstår.

Omrøring af gylle bør derfor kun ske i pumpebrønden, der er adskilt fra gyllekanalen i stalden med en vandlås. Herved undgås at giftige gasser siver tilbage i stalden.

Udslus gyllen så hyppigt som muligt, da svovlbrintedannelsen øges, jo længere tid gyllen ligger i kummerne. Ophold dig gerne udenfor sektionerne, mens udslusning foregår, og sæt propperne korrekt i igen efter endt udslusning. Dette gælder også under vask, hvor evt. ventilationsluft vil kunne trække gyllegasserne retur til stalden fra fortanke uden vandlåse. Og dem findes der faktisk en del af. For at sikre sig mod forgiftning kan en svovlbrintemåler og en egnet maske være en anbefalelsesværdig løsning.  
 

Andre vigtige fokuspunkter

Arbejde i højder minimeres eller planlægges, så faldulykker undgås

Skarpe og eventuelt roterende inventardele og redskaber omgås med omtanke

Vaskeopgaver og desinfektion midler håndteres med respekt

Gangarealer skal holdes rene og ryddelige og gerne med skridsikre gulve 

Brug altid skridsikkert sikkerhedsfodtøj

Sikre at det er let af finde lyskontakter, så man ikke skal famle sig frem i mørke

Flyt orner, så de kun kommer tæt på andre orner i få sekunder og opdræt orner sammen i stier med god plads og beriget miljø. Det minimer aggressivitet

Benyt låger på gangarealerne, så dyrene ved flytning tydeligt kan se, hvor de skal hen

Undgå nærkontakt med dyrene, hvor risiko for klemning, skub og evt. bid er stor

Undgå smalle passager der hvor dyrene drives og de skal helst drive sig selv for at undgå stress og uhensigtsmæssig adfærd

Brug handsker, masker og briller ved alle arbejdsopgaver, hvor det er nødvendigt

Høj grad af personlig hygiejne før, under og efter arbejdet i stalden

Arbejdsulykker sker ved

•    Håndtering af dyr
•    Ved fald fra højder
•    Fald generelt, glid og snublen
•    Mere end halvdelen af ulykkerne sker blandt de 16-29-årige

Målsætning 2020-2022

Landbrug & Fødevarer vil i perioden arbejde for:

En reduktion i alvorlige ulykker på 25 procent fra i gennemsnit 265 årligt til 200 årligt

Et fald på 25 procent i øvrige arbejdsulykker

Nul dødsulykker i landbruget

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Aflivning blev afblæst

Frank Andersen, Hjørring, fik som den første fritestet sin minkfarm for corona, men har alligevel levet i uvished om fremtiden for sine dyr. Mandag blev den varslede aflivning af besætningen afblæst, og avleren håber nu på at få lov til at pelse og føre avlsdyr videre til næste sæson.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.
Side 1 af 1955 (39089 artikler)Prev1234567195319541955Next