Det brandsikre stråtag
Nutidens stråtag er brandsikret og brænder ikke oftere end andre tage.

Branden i Møgeltønder begyndte i stuen, hvor strålevarme fra brændeovnen antændte vasketøj og her fra bredte branden sig til hele stuen, slog ud gennem vinduerne og antændte stråtaget i tagskægget Uden brandsikring ville hele gården have været væk, lød det fra indsatslederen fra Brand & Redning.
Fortidens frygt for brand i stråtage var velbegrundet, men i dag er stråtaget lige så trygt at bo under som alle andre tage. Hvis det vel at mærke er brandsikret i henhold til en af de godkendte måder at gøre det på.
Utallige forsøg og brandtests har vist, at et brandsikret stråtag kun kortvarigt flammer op langs tagets kanter. Herefter lægger ilden sig, og branden bliver til en såkaldt glødebrand. Taget brænder imidlertid så langsomt, at brandvæsenet kan nå frem og enten slukke branden eller tage det ulmende tag ned og dermed redde ejendommen.
Forsikringsselskabet Topdanmark har undersøgt brandskader gennem ti år og har konkluderet, at brandsikrede stråtage ikke brænder hyppigere end andre tage.
Brandsikring er ikke et krav i bygningsreglementet, så det er ikke påbudt. Derfor vælger nogle ejere at spare den merudgift på cirka ti procent, der er knyttet til at brandsikre huset.
Flere sikringsmetoder
Der er en række metoder som er godkendt til brandsikring af stråtag. »Sepatec«, en glasfiberdug mellem stråtag og lægter, er den mest udbredte metode, fordi den er billigst og har vist sig lige så effektiv som alle øvrige metoder. Alle godkendte brandsikringer er i øvrigt testet på Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.
En anden metode er stenuld-gips som før glasfiberdugen kom til, var den mest udbredte brandsikringsmetode. Stenulden lægges ud på bagsiden af stråtaget, og holdes på plads af gipsplader. På det seneste er også tækning direkte på plader brædder benyttet, altså et fast underlag uden bagvedliggende luftrum, blevet godkendt som brandsikring. Bag ved skal der være en såkaldt BD 30-konstruktion.
Endelig kan et brandhæmmende væske påsprøjtes tagets udvendige side. Behandlingen medfører, at et stråtag kan sidestilles med et fast tag og dermed reduceres afstandskravet til 2,5 meter. Der er en række eksempler på, at stråtækte ejendomme, der lå for tæt på nabo eller vej, har opnået dispensation ved at anvende Magma, som er testet og internationalt godkendt.
Ulempen er dels en merpris og dels, at væsken skal påsprøjtes hvert femte år. Fordelen er den mest effektive brandsikring, mulighed for at bygge tæt på skel eller vej – ikke mindst hvis den kombineres med en af de andre godkendte metoder.