Først olivenolie, så kakao og kaffe. Nu er det hasselnøddernes tur til at blive ramt af klimaforandringernes luner. Tyrkiet, som står for 65 procent af verdensproduktionen, oplevede i foråret den værste frost i over ti år. Engrospriserne er siden april steget med 30 procent og ventes at fortsætte op.

Det beretter Financial Post.

- Svingninger i den tyrkiske forsyning og prisdannelse forplanter sig gennem hele markedet, lyder det fra International Nut and Dried Fruit Council.

Alternative leverancer fra Italien, USA og Chile kan ikke dække hullet fuldt ud.

For Italiens Ferrero, der køber en fjerdedel af den tyrkiske høst til Nutella og Ferrero Rocher, kan det betyde dyrere råvarer. Nogle landmænd i højderne har mistet op mod hele årets høst, og i alt 450.000 tyrkiske familier lever af nøddedyrkning.

Eksperter advarer om, at tidlig forårsfrost bliver stadig mere almindelig i takt med mildere vintre, hvilket øger risikoen for fødevaremangel – fra nødder til basisvarer som hvede.

Business