Peter er den sidste store producent: - Det er bare dyrt at producere i Danmark
Det er svært at leve af at producere ænder af høj kvalitet, for de danske fritgående økologiske ænder har det svært i konkurrencen med billige ænder fra andre Europæiske lande.

Der er gode levevilkår for de fritgående økologiske ænder hos Peter Nielsen i Farsø. Men det er svært at få danskerne til at betale, hvad hans ænder koster ude i butikkerne. Arkivfoto
En frossen dansk juleand kan i dag koste omkring 600 kroner. Men så får man også en økologisk, fritgående and, der har haft 12 til 14 uger på marken og ofte ender med en slagtevægt på over fire kilo.
Men på trods af en gode kvalitet er markedet begrænset for produktet, primært på grund af prisen.
Det mærker Peter Nielsen fra Farsø til. Han driver en af de sidste større danske andegårde med fritgående økoænder, og hvert år producere han cirka 20.000 ænder om året. Det svarer til over halvdelen af den samlede danske produktion.
Nielsen oplever, at forbrugerne i praksis vælger de billigste alternativer, selv om danske ænder ligger højere i både vægt og kvalitet.
- Hvis forbrugerne ville købe flere, vil vi godt producere flere. Problemet er jo egentlig, at det er prisen, der gør det. Man kigger altid i tegnebogen, man kigger ikke så meget på produktet, siger han til TV2/Nord.

Der er and på bordet juleaften i omkring tre ud af fire danske hjem. Men langt de fleste juleænder er importeret, fordi danske ænder typisk er langt dyrere at producere og købe. Foto: Colourbox
En dyr affære
Samtidig peger han på, at danske produktionsvilkår gør det svært at konkurrere på pris.
- Det er bare dyrt at producere i Danmark. Der er forskellige afgifter, vi skal af med, og det gør det bare sværere at være konkurrencedygtig, tilføjer han.
De billigste importerede ænder fra Polen og Ungarn bliver typisk slagtet efter otte uger, frosset ned og kørt til Danmark. Dem kan man få på tilbud helt ned til omkring 100 kroner for en and på to et halvt kilo.
I de senere år har produktionen af ænder oplevet en betydelig nedgang. Tal fra Danmarks Statistik viser, at mens der i 2017 blev slagtet og eksporteret 581.500 ænder i Danmark var tallet i 2024 blot på 39.200 slagtede og eksporterede levende ænder.










































