bannerPos

Vær opmærksom omkring modning

17-08-2019 13:46

Med hensyn til høst råder Michael Troelsgaard, Sagro, landmændene til at være meget opmærksomme på tørstofindholdet, når modningen nærmer sig. Han fortæller, at majsen høstes optimalt mellem 30-34 procent tørstof, men når tørhedsgraden først er oppe på 33-34 procent tørstof, kommer den lynhurtigt helt op på 40 procent, og det er for meget.

Knud R. Jensen, LandboNord, er enig i, at tørstofprocenten hurtigt kan stikke af, men understreger at man samtidig skal være opmærksom på, at kolberne er helt færdigudviklede og fyldt op med stivelse, før man høster, så man undgår saftafløb i siloen.

Ved optimal tørstofmængde ender stivelsen i koen

Med hensyn til ensilering af majsen gælder ifølge Michael Troelsgaard det sædvanlige råd med kort snitlængde og tynde lag.

Og kollegaen i Nordjylland understreger herudover, at det optimale i forhold til ensileringen er et tørstofindhold på 32-34 procent.

- Man skal tænke på, at majsen snittes i 1,5-2,0 cm. Og når det kommer op i en silo i 3 meters højde, så er der tryk på, og dermed kan saften presses ud og ende i siloen. Modsat knækker kurven midt i oktober, hvor modenhed og tørstofindhold bliver for højt. Da får majsen en lavere fordøjelighed, og så ryger stivelsen/ næringen bare i spalterne. Vi skal gerne have en kvalitet midt i, så stivelsen ender i koen, afslutter Knud R. Jensen.

Kvælstofønsker: Knud Jeppesen i hveden

Knud Jeppesen hjælper til med at høste omkring 170 hektar hvede nær Jelling. Kvaliteten er god, og udbyttet er rimeligt, selvom han ville ønske, at planterne kunne have fået mere kvælstof. Til trods for landmændenes begrænsninger er høsten stadig en dejlig tid på året. Især når vejret er helt perfekt, og der er ekstra sved på panden. Vi var med i marken.

Vilomix: Tørsyremix kan hjælpe med at bevare foderets værdi

Ifølge foderfirma er det muligt at halvere antallet af mikroorganismer, når der tilsættes 2-3 kg tørsyre pr. tons fuldfoder.

Landsforskelle i græs og majs

Generelt klarer foderafgrøderne sig ikke så tosset, men flere steder kunne godt bruge vand nu.

Der er rigeligt med hvede på globalt plan

Denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium viste, at der som forventet er masser af hvede tilgængeligt på globalt plan. Dette til trods for at vi her i Europa oplever en nedgang i hvedeproduktionen.

Supermagnet klar til september

BvL er klar med en magnet til fodervogne, som er så kraftig, at man skal passe på sin mobil og tablet i dens nærhed.

Nogle landmænd rådes til at dyrke vinterbyg på et forkert grundlag

Selvfølgelig skal både landmænd og deres rådgivere arbejde efter landets love og regler, selvom disse er både rigide og fagligt uforstandige. Men landmændenes frustrationer bliver større, når de rådgives til at gå på kompromis med fagligheden, selv hvor dette ikke er nødvendigt.

Hellere 20 minutter for meget end 5 minutter for lidt i foderblanderen

Ifølge Bulldog Agri kan de fleste blandere i dag håndtere kompaktfoder, når de ellers er udstyret med ordentlige knive og gode, store snegle, som kan levere et stort foderflow i karret.
Side 1 af 1897 (37926 artikler)Prev1234567189518961897Next