bannerPos

Min gode grund til at være landmand: At arbejde med noget konkret og meningsfuldt

Lars Erik og Jonas Garder evaluerer markstrategien på Vimtrupgaard ved Vejen. For dem er en af de store glæder ved virket som landmand at observere og optimere på både afgrødernes og dyrenes trivsel.
06-06-2019 23:04

Når man besøger Lars Erik Garder på Vimtrupgaard ved Vejen mærker man, at her er hele familien dedikeret til driften, som udleves med højt humør. Resultaterne skabes i en fin balance mellem det traditionsrige landbrugshåndværk og lysten til indimellem at gå nye veje.

Af Martin S. Hansen, Seges

- Det var en god beslutning at harve marken. Prøv at se planterne, de er næsten ikke skadet af sandfygning. Havde vi pløjet den, så havde de set anderledes ud.

Lars Erik Garder evaluerer effekten af markstrategien med 20-årige Jonas Garder, som er Lars Eriks nevø, nyuddannet landmand og nu ansat på Vimtrupgaard ved Vejen, som har været i familiens eje siden 1936. 

Dialogen mellem den erfarne og den nyuddannede landmand i vårbygmarken er et godt billede på det, Lars Erik Garder har påpeget som sin vigtigste grund til at være landmand: At arbejde med noget konkret og meningsfuldt.

- Jeg nyder at gå holde øje med det, vi har sat i værk. Jeg kan godt lide, at der hele tiden er mulighed for at justere og optimere, og det gælder både det, vi har på marken, og i forhold til kyllingerne i stalden, fortæller Lars Erik, som stadig nyder, at man trods moderne teknologi stadig får en af de bedste indikatorer på trivsel ved at være tæt på dyrene: 

- Når kyllingerne er helt små, løfter jeg dem op, og holder deres trædepuder på min kind for at sikre, at de er tilpas lune. Sådan noget kan computeren aldrig erstatte.  

Langsomt voksende race

Vimtrupgaard balancerer på to ben. Markdriften og kyllingeproduktion, og sådan har det været siden 1991. For to år siden blev Vimtrupgaard en af ti danske landbrug, der udgør konceptet De Danske Familiegårde.

- At komme med i Danpos forening af familiegårde har for os betydet, at vi skiftede til en langsomt voksende race, hvor vi også prioriterer, at æggene klækkes her i stalden, fordi vi tror på, at det giver mere rolige dyr, der trives bedre, forklarer Lars Erik Garder, mens han viser rundt i staldene. 

Nevøen Jonas følger med og giver sit besyv med, når der eksempelvis nørdes data på computeren for at holde klækningsprocenten på hele 98 procent.  

- Det er fantastisk, at jeg kan dele både udfordringer, oplevelser og de gode resultater med min familie. Jeg har været så heldig, at Jonas er den fjerde af mine nevøer, som er ansat her, og dermed styrker vi ikke blot familiebåndene – jeg får også nye input fra en nyuddannet landmand, som ser tingene med nye øjne. Og han får forhåbentlig en god portion erfaring med, når han engang vil videre. 

Budskab

Lars Erik vil gerne give det budskab videre til de unge at fokusere på kvalitet og arbejdsglæde frem for vækst. 

- Jo ældre, jeg bliver, jo mere sikker bliver jeg på, at det gode landbrug og de gode resultater kommer, når man fokuserer på hver dag at have lyst til arbejdet og på kvaliteten i arbejdet i stedet for kun at fokusere på at råde over flere marker og få flere kyllinger igennem staldene. 
 

Gode historier skal tiltrække de unge

Landbruget mangler unge, friske kræfter. Men hvorfor vælge et erhverv, der ofte omgives af negative historier? 

Det spørgsmål giver Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Seges, et svar på med kampagnen »10 gode grunde til at være landmand«.

Over ti dage bringer Effektivt Landbrug sammen med Seges en artikelserie, der sætter fokus på de mange fordele ved at vælge landmandslivet. 

Ti gode grunde

Hvad er din gode grund til at være landmand? Sådan spurgte Anders Harck, og svarene strømmede ind. Af de mest populære grunde valgte sektorbestyrelsen disse:  

• Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens
• Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er »herre i egen mark« 
• Kærligheden til dyrene  
• At se noget gro 
• At arbejde med noget konkret og meningsfuldt  
• Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater
• Mulighed for god indtjening 
• At være i naturen og nyde den friske luft
• Gode digitale muligheder 
• Det er let at forene arbejdsliv og familieliv  

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next