Store økonomiske tørke-konsekvenser i syd

Høsten af vinterbyggen i Sønderjylland er visse steder kun på 70 procent af det normale udbytte.

Det er ingen hemmelighed, at tørken har haft store konsekvenser rundt om i landet. Ikke alene er der dårligt udbytte af vinterbyggen, men græsset er flere steder omkring Haderslev helt holdt op med at gro, skriver JydskeVestkysten. Og det vil kunne mærkes på pengepungen.

- Tørken har voldsomme konsekvenser, men der kan og så være store lokale forskelle. Ude ved Lillebælt, hvor de fik 50 millimeter regn en dag, har de det bedre end de steder, hvor der slet ikke er kommet vand, siger teamchef ved Sønderjysk Landboforening, Finn Olsen til JydskeVestkysten.

Tørken har allerede haft konsekvenser for græsmarker i området. 

- Landmændene har kun kunnet høste deres græsmarker én enkelt gang, hvor de normalt gør det fire eller fem gange i løbet af et år. Græsmarkerne er simpelthen gået helt i stå. Derudover kan man forvente, at høsten af både rug og hvede bliver dårligere, end den plejer at være. Det kan dog være meget egensbestemt, siger Finn Olsen til mediet.

Avisen har også snakket med landmand Nis Hesselberg Petersen fra Skrydstrup. Han forbereder sig på et milliontab på grund af tørken.

- Det giver mellem 30 - 50 procent mindre udbytte end normalt. For vores vedkommende betyder det mellem 2,5 og 3 millioner kroner, siger Nis Hesselberg Petersen, som for tiden selv er i gang med høsten.

Læs også