Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Interessen for landbrug har altid været der for Jakob Autzen, som netop er startet som forstander på Nordjyllands Landbrugsskole.

- Jeg kan ikke huske, hvor gammel jeg har været, men jeg var i hvert fald ikke ret stor, før jeg begyndte at arbejde på landet. Jeg tog cyklen hver dag efter skole. Det var en god tid. Det der med at der er nogen, der sætter pris på, at man kommer og at man vokser med opgaven, fortæller Jakob Autzen.

Planen var, at Jakob efter endt folkeskole og gymnasietid skulle på Landbohøjskolen og læse til Agronom.

- Men efter tre år på gymnasiet fandt jeg ud af, at det ikke var mig at sidde så meget stille, husker Jakob, som søgte ind i militæret og blev sergent.

Militæret og landbruget

Efter Jakob havde været udsendt til Sarajevo, startede han på landbrugsskolen i Lundbæk og læste til faglært landmand.

- Det var spændende og en virkelig fed oplevelse. Sammenholdet og skolens værdier er noget, jeg tænker meget tilbage på, og så er det sjovt, at flere lærere fra dengang faktisk er her endnu, smiler den nye forstander.

Militærtiden havde startet en kæmpe interesse for Sirius-patruljens arbejde i Grønland. Så meget at det blev et direkte mål for Jakob at blive en af de få, der skulle deltage i en ekspedition. Det lykkedes også for den unge Jakob at blive udtaget, men skæbnen ville, at han styrtede på ski og ødelagde sit knæ på en træningslejr i Norge.

- Det var det. Man kan ikke blive udsendt efter en sådan skade, fortæller Jakob, som ret pludseligt skulle finde noget andet at lave.

Jakob læste til landbrugstekniker, med speciale i regnskab, på den daværende Vejlby Landbrugsskole ved Aarhus og fik arbejde som landbrugsrådgiver i Nordea – et job han bestred i tre år.

Underviser på Lundbæk

 En gammel tanke begyndte at rumstere i baghovedet.

- Jeg havde en aftale med den daværende forstander på Lundbæk, Niels Quist-Jensen, om at jeg bare skulle ringe, hvis jeg en dag kunne tænke mig at blive landbrugsskolelærer. Det gjorde jeg i 2002 og startede kort tid efter, husker Jakob.

Første dag stod på undervisning i samfundsfag for fire 2. hovedforløbs-klasser.

- Det blev jeg bare rigtig glad for. Jeg havde rigtig meget Modul 3 og 4, fortæller Jakob, som for en periode gik tilbage til bankverdenen, inden han igen blev ansat som landbrugsskolelærer på Nordjyllands Landbrugsskole i 2009.

Her var han flere gange stedfortræder og med til at lave uddannelsesplaner for overbygningen.

- Jeg var med til at starte agrarøkonomuddannelsen op på Lundbæk og det er nu en uddannelse, som kører hvert eneste år, siger Jakob.

Landbrugskundechef i Vækstfonden

De seneste seks og et halvt år har Jakob Autzen arbejdet som landbrugskundechef i Vækstfonden.

- Jeg har i høj grad lært at se muligheder, når noget syner umuligt og at udfordre det bestående. Det har været virkelig givende. Jeg har været med til, at vi i dag får én ung i gang hver 14. dag. Det er så fedt at se det kan lade sig gøre og det har måske aldrig være nemmere at blive selvstændig end lige nu, men det kræver selvfølgelig, at man er forberedt, og en del af det arbejde er det, jeg skal stå i spidsen for på Nordjyllands Landbrugsskole, fortæller Jakob Autzen.

Så da stillingen som forstander bød sig, var det da heller ikke noget han skulle tænke meget over.

- Skolen har en virkelig vigtig opgave med at få de unge uddannet, og det vil jeg gerne være en del af, siger Jakob, som heller ikke lægger skjul på, at det at blive forstander på skolen, er lidt som at komme »hjem« igen.

Landbrugsskolens nye forstander

Jakob Autzen er pr. 1. juni ny forstander på landbrugsskolen ved Nibe.

Navn:

Jakob Autzen

Job:

Forstander på Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk

Bopæl:

Frejlev ved Nibe – snart forstanderboligen på skolen i Lundbæk

Civilstatus:

Gift og har to døtre

Uddannelse og tidligere jobs:

Landbrugskundechef i Vækstfonden (2014-2020)

Landbrugsskolelærer på Nordjyllands Landbrugsskole (2009-2013)

Landbrugsrådgiver ved Spar Nord (2008-2009)

Landbrugsskolelærer på Nordjyllands Landbrugsskole (2002-2008)

Landbrugsrådgiver i Nordea (1999-2002)

Landbrugstekniker med speciale i regnskab fra Erhvervsakademi Aarhus (1997-1999)

Sergent i Forsvaret, København (1996-1996)

Faglært landmand med speciale i økonomi fra Nordjyllands Landbrugsskole (1994-1996)

MP-sergent udsendt i Sarajevo (1993-1994)

MP-sergent i Forsvaret, Aalborg (1991-1993)

Matematisk student fra Hasseris Gymnasium (1988-1991)

Fritidsinteresser:

Rulleski. Har blandt andet tilmeldt sig Vasaløbet i Sverige næste år - 90 kilometer på langrendsski.

Biler og ferier med familien.

Læs også