Niels fra jysk kvæggård er i dag chef for Egyptens største landbrugs- og fødevarevirksomhed
Få erhvervsledere har haft en så spændende job-karrierer som jyske Niels Thomsen. - Jeg ved egentlig ikke hvorfor, at jeg altid har bygget eller ledet fødevarefabrikker over hele verden, siger han beskedent, da Effektivt Landbrug møder ham i Cairo.

- Tidligt som helt ung kom jeg til mejeriet i Ørum, hvor jeg var med hele vejen i deres Fetaost-eventyr, som gjorde Ørum til det næststørste mejeri i Danmark, fortæller Niels Thomsen til Effektivt Landbrug. Fotos: Jørgen P. Jensen
- Jeg er født og opvokset på en malkekvæggård i Hjallerup, fortæller Niels Thomsen i sit store hjørnekontor på øverste etage i ét af Cairos mest moderne kontorhøjhuse.
Der er en stor kontrast fra den nordjyske kvægstald, hvor han i de unge år malkede køer, og til i dag at være i det moderne Cairo, hvor han er administrerende direktør for firmaet Juhayna – Egyptens største fødevarevirksomhed.
Og med en job-karrierer der har været mere spændende end de flestes.
- Tidligt som helt ung kom jeg til mejeriet i Ørum, hvor jeg var med hele vejen i deres fetaost-eventyr, som gjorde Ørum til det næststørste mejeri i Danmark.
Mejeritekniker fra Dalum
Niels Thomsen var nemlig med, da den allerførste fetaost blev skabt ud af ultafiltreringsmaskinen og på ti år fik Ørum mejeri til at modtage 20 procent af al mælk i Danmark, lave den til feta og eksportere det til Mellemøsten og Iran.
- Det var komplet ny teknologi, der virkelig udnyttede mælken langt bedre til ostefremstilling. En sand eksplosion i dansk mejeribrug, fastslår Niels Thomsen, som var på Ørum mejeri i ti år - til sidst som produktionsleder med ansvar for fetaproduktionen.
Undervejs blev han uddannet mejeritekniker fra Dalum Teknisk Skole i Odense og boede under uddannelsen på Dalum Landbrugsskole, ligesom mange andre mejerister.
Fetaeventyret blev som bekendt stoppet af nye regler fra EU, Ørum mejeri solgt til Arla og Niels Thomsen skiftede job til Royal Greenland og var som afdelingsleder med til at bygge en ny fabrik på Grønlandshavnen i Aalborg.
Første gang i Egypten
De iskolde grønlandske rejer blev skiftet ud med syv år som produktionschef på den danske Coro Foods-fabrik i Saudi Arabien. Derfra tilbage til Danmark og blandt andet til Danish Crown, hvor han som fabrikschef var med til at udvikle brandet Den Grønne Slagter og Tulip på forædlingsfabrikken i Sdr. Borup.
I 2006 kom Niels Thomsen for første gang i job i Egypten hos et langt mindre Juhayna-firma, end det er i dag.
- Som fabriksdirektør var jeg med til at bygge fire nye Juhayna-fabrikker, henholdsvis et UHT-mejeri, en forædlingsfabrik til frugtkoncentrater, en ny topmoderne juice-fabrik, samt en helt ny fabrik til fermenterede surmælksprodukter.
I 2013 tog Niels Thomsen tilbage til Danmark og etablerede sit eget firma, der var specialiseret i rengøring af fødevarevirksomheder. Efter godt to år med konstant vækst solgte han virksomheden igen.
Dansk kød i Kina
I 2015 rejste han til Ungarn, hvor han, som produktionsdirektor var ansvarlig for at bygge et helt nyt svineslagteri for firmaet Pick Szeged, inden Danish Crown i 2018 bad Niels Thomsen tage til Kina og som produktionsdirektør lede processen med at bygge og opstarte en fabrik til videreforædling af frossent bulk svinekød fra Danmark og forarbejde det til færdige forædlede kødprodukter til det kinesiske marked.
Endeligt i 2021 kontakte Juhayna igen Niels Thomsen og bad ham komme i ledelsen som adm. direktør og stå for den daglige drift af denne den største landbrugs- og fødevare- virksomhed i Egypten med eksport over hele verden.
- Jeg ved egentlig ikke hvorfor – men i alle mine 45 år i fødevarebranchen har jeg altid bygget nye fabrikker og stået for ledelsen, fastslår han og både lyder og ser ud til at trives med de store udfordringer og ansvar.