Hvir man arbejder med fjerkræ, er denne tid af året forbundet med en ekstra risiko for udbrud af fugleinfluenza. Det gør sig også gældende i USA, hvor truslen ikke er potentiel, men meget ægte.

Således viser tal, at 58 millioner stykker fjerkræ er blevet ramt af den højpatogene fugleinfluenza H5N1, og det har haft store konsekvenser. Millioner af kyllinger er blevet aflivet, og det har fået priserne på æg til at ryge i vejret. Det skriver avisen New York Times. Ifølge avisen er priserne på æg steget med 70 procent det seneste år.

H5N1-vaccine til mennesker?

Kilder tæt på den amerikanske regering siger til avisen, at den amerikanske regering overvejer at indlede et massevaccinationsprogram sigtet mod fjerkræ, men ifølge avisen har den amerikanske sundhedsstyrelse CDC også sendt virusprøver til medicinalindustrien. 

Det er sket for at få det klarlagt, om der kan være basis for at udvikle en vaccine for mennesker mod at få fugleinfluenza efter samme model som coronavaccinen.

Dog siger sundhedsstyrelsen også, at tilfælde af mennesker, der bliver smittet med fugleinfluenza, er meget sjældne, og at risikoen for en pandemi er lav. Der er således meget få globale eksempler på, at fugleinfluenza er blevet overført fra mennesker til andre mennesker.

Den nuværende epedemi har dog også ramt andet end fjerkræ, blandt andet ræve, vaskebjørne, bjørne og mink, der lever i det fri. 

Det vil være en god ide at få gang i vaccinationen af fjerkræet, mener fjere eksperter, som New York Times har talt med.

- Efter min mening burde vi under de nuværende omstændighder så absolut vaccinere fjerkræ mod H5N1, siger Robert G. Webster, der er ekspert i fugleinfluenza ved et hospital i Memphis, Tennessee. 

Han tilføjer, at en vaccinationskampagne kunne forhindre den »ellers uundgåelige overførsel af virus« fra dyr til mennesker. 

Fugleinfluenza