Bruus med ulveplan: Det skal være nemmere at skyde problemulve
På et pressemøde mandag eftermiddag præsenterede trepartsminister Jeppe Bruus en ny plan for forvaltning at ulve i Danmark.

Der skal være færre tilfælde af ulve, der angriber husdyr fremover, fortalte trepartsminister Jeppe Bruus på et pressemøde mandag. Han ville dog ikke lægge sig fast på, hvor mange ulve der skal være herhjemme. Foto: Henning K. Andersen
Flere ulvesikrede hegn, nemmere mulighed for at regulere, altså skyde problemulve, men også bedre viden om ulve. Det er regeringens ambitioner på ulveområdet, men der bliver ikke sat tal på, hvor mange ulve, der maksimalt må være endnu.
Vi skal indrette os på, at ulven er her – og skal have lov til at leve i fred i skoven – men samtidig håndtere situationen bedre, når ulven kommer tæt på boligområder
Jeppe Bruus, trepartsminister
Det fortalte trepartsminister Jeppe Bruus på et pressemøde i Oksbøl mandag. Det kommer i halen på, at mængden af ulve har nået sit højeste niveau i nyere tid – både i Europa og i Danmark. Derfor er der brug for at opprioritere forvaltningen til den nye situation, hvor der er kommet flere ulve, mener ministeren.
- Vi har fået flere ulve, og det skaber utryghed. Jeg er optaget af, at vores prioritering og forvaltning af området skal følge med den nye virkelighed. I dag kan vi offentliggøre en række initiativer, der leverer på det. Vi udvider definitionen af problemulv, så det bliver muligt at regulere ulve, der bryder bortskræmning i byerne eller et ulvesikret hegn, lyder det fra Jeppe Bruus, der fortsætter:
- Vi nedsætter frivillige ulveværnsgrupper, og vi styrker informationen, så borgere kan have en tryg hverdag i områder med ulve. Vi skal indrette os på, at ulven er her – og skal have lov til at leve i fred i skoven – men samtidig håndtere situationen bedre, når ulven kommer tæt på boligområder, lyder det fra trepartsministeren.
Omgående regelændringer
Reglerne træder i kraft med det samme. Med handlingsplanen får fåreavlere og andre med husdyr bedre muligheder for at beskytte deres dyr.
Der nedsættes en hurtigarbejdende minitrepart, hvor repræsentanter fra Vildtforvaltningsrådet med flere skal komme med anbefalinger løbende og inden sommer.
- Vi skal sammen med husdyrholderne og myndighederne finde løsninger, der fungerer i hverdagen i forhold til ulvesikrede hegn og kompensation. Med handlingsplanen skaber vi en ny praksis på ulveområdet, der vil gøre en konkret forskel for borgerne og dem, der har husdyr i områder, hvor der er ulve. Jeg kommer til at følge udrulningen af handlingsplanen tæt, siger Jeppe Bruus og fortsætter:
Vil arbejde videre
- Handlingsplanen er et stort skridt på vejen til en bedre sameksistens med ulve, men den er ikke udtømmende. Vi kommer til at arbejde videre - både med de juridiske og praktiske rammer i forvaltningen af ulve, sagde han.
Overfor Effektivt Landbrug ville Jeppe Bruus dog ikke forholde sig til, hvornår ulven har opnået det, man kalder gunstig bevaringsstatus. DCE, der står for ulveovervågningen, har tidligere meldt ud, at cirka 100 ulve er, hvad der skal til for at nå den status.
Men med planen ændres definitionen af, hvad en problemulv er. Således fremgår det af planen, at definitionen ændres, så der er bedre mulighed for at regulere ulve, der angreber bag ulvesikrede hegn. Ulve, der angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgefooranstaltninger, defineres fremover som problemulve, og kan dermed reguleres. Der er aldrig tidligere blevet reguleret problemulve i Danmark.
Følger efter nye EU-toner
Udmeldingerne fra trepartsministeren kommer, efter at EU-Kommissionen i sidste måned meldte ud, at man er gået i gang med den konkrete ændring af Habitatsdirektivet, der ændrer ulvens beskyttelsesstatus.
- I nogle europæiske regioner er ulveflokke blevet en reel fare, især for husdyr. I dag foreslår vi en ændring af EU-lovgivningen, som vil hjælpe de lokale myndigheder med aktivt at forvalte ulvebestande, samtidig med at vi beskytter både biodiversiteten og levevilkårene i landdistrikterne, sagde EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen
Den nye EU-kurs har bund i den store udvikling, der har været i antallet af ulve i EU-landene. Siden 2012 er ulvebestanden i EU-landene fordoblet, og ved seneste optælling var antallet i 2023 på cirka 23.000 ulve.
Over 50 erstatningssager
Det var desuden også i 2012, at ulvens tilstedeværelse blev dokumenteret i Thy. Og siden er bestanden øget. Bestanden er nu selvopretholdende, og levesteder i Jylland vurderes at kunne bære op mod 210 ulve, fremgik det af en rapport fra DCE, der står for overvågningen af ulve i Danark sidse år.
Dog vurderes bestanden stadig for lille til at være demografisk levedygtig på egen hånd. Samtidig har ulvens tilstedeværelse medført konflikter: Pr. 19. december 2024 havde Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) meddelt 54 tilsagn om kompensation i sager om formodede ulveangreb på husdyr, mens flere sager for 2024 fortsat behandles.
Dermed er niveaet for dokumenterede ulveangreb i Danmark på det nogenlunde samme niveau, som det var i 2023, hvor der blev givet erstatning i 57 sager om ulveangreb på husdyr i Jylland.
