Smede- og maskinværksted inviterer andre virksomheder indenfor

Det er med tanken om fællesskab, sparring og at kunden skal kunne få en totaloplevelse, at det tidligere Hesselborg Smede & Maskinservice har skiftet navn og slået dørene op i enorme lokaler i Hjallerup.

Carina og Tom Hesselborg er de nye lejere af lokalerne i Hjallerup efter Hjallerup Maskinforretning. Fotos: Tenna Bang Jan Spøttrup Christensen styrer lageret og tager imod kunderne, når de kommer ind ad døren. Den forstørrede værktøjskasse – en lastbil med kran, som pakkes direkte til opgaven, gøres klar til at køre i marken. På værkstedet er der fire ansatte, en lærling og Tom Hesselborg. Opgaverne er mange, når man snakker landbrug og entreprenørbranchen, men øverst på listen står blandt andet redskaber, entreprenørmaskiner, smedeopgaver, cylindre, hydraulik og svejseopgaver. Døren blev åbnet for kunderne den 5. juli.

Tom Hesselborg får den ene ide efter den anden, sætter ting i gang og får endnu en ide. Ved siden af ham står hustruen Carina Hesselborg og holder lidt igen, mens hun sørger for, at der bliver tænkt over tingene en ekstra gang.

- Det er derfor vi arbejder så godt sammen, griner Carina Hesselborg. Parret har gennem en årrække drevet smede og maskinværksted fra Klokkerholm i Vendsyssel. En smedekarriere, som for Tom startede med, at han byggede banegrej til traktortræk.

En af de hurtige beslutninger blev tager kort inden familien skulle på sommerferie efter et opkald fra ejerne af lokalerne efter det tidligere Hjallerup Maskinforretning i Hjallerup.

- De spurgte om ikke det var en ide for os at leje det. Vi stod og skulle på sejltur i Kroatien, så jeg sagde til ham, at hvis, skulle vi kunne have alt på plads i løbet af halvanden uge, for jeg ville have, at der skulle være styr på det, inden vi tog på ferie.

Lejer lokaler og fremlejer dem

Det kom der.

Parret har valgt at leje langt de fleste lokaler i en tiårig periode, med mulighed for at overtage fra nytår og i øvrigt forkøbsret. Herudover er der mulighed for at fremleje lokalerne.

Underskrifterne blev sat og dagen efter tog Carina og Tom på sommerferie.

- Der besluttede vi, at vi ville slå dørene op for kunderne tre uger efter vi kom hjem, fortæller Tom Hesselborg.

Der blev malet og gjort klar, alt blev flyttet og Hesselborg Smede & Maskinservice ændrede navn til Hjallerup Smede & Maskinservice, også kaldet HSM.

De åbnede dørene i Hjallerup 5. juli.

Et sted, mange virksomheder

Selv fylder de ikke meget i de store lokaler i Hjallerup og det er også bevidst, at de i det nye navn har valgt at tage »Hesselborg« ud. Lokalerne skal nemlig ikke alene være til dem selv.

De har drevet forretning gennem mange år ved at arbejde tæt sammen med andre og det skal både forstærkes og fortsætte.

Carina og Tom Hesselborg ønsker at gøre stedet til en form for erhvervshus, hvor virksomheder kan leje sig ind og få glæde af pladsen, fællesskabet og sparringen med hinanden.

En af dem, som allerede har lejet sig ind i værkstedet ved HSM er landbrugsmaskinmekaniker Anders Vestergaard Larsen og hans virksomhed AV-Larsen, Dronninglund, som blandt andet udfører service og eftersyn af traktorer, samt lovpligtige eftersyn af trucks og lifte.

- Jeg har arbejdet sammen med Anders i mange år. Han er rigtig stærk i alt det med elektronik og har lejet 100 kvadratmeter i værkstedet, siger Tom Hesselborg.

Alle gør det de er gode til

På værkstedet er der hos HSM fire ansatte, en lærling og Tom. Opgaverne er mange når man snakker landbrug og entreprenørbranchen, men øverst på listen står blandt andet redskaber, altså alt det bag traktoren, entreprenørmaskiner, smedeopgaver, cylindre, hydraulik og svejseopgaver.

- Vores tanke er, at der kommer flere virksomheder som lejer sig ind her i værkstedet. At alle gør det de er gode til. Det gør at kunden får en samlet pakke her. Samtidig er der på regningen forskel på, om det er en smede-timeløn eller en mekaniker-timeløn, siger Tom Hesselborg og forklarer at en mekaniker-timeløn er noget højere end en smede-timeløn.

Flere virksomheder samlet under et tag, vil også give mulighed for sparring og en fællesskabsfølelse selv i enmandsvirksomheder.

Foruden værkstedsfolkene er der to ansat på lageret hos HSM og så er der tre flex-ansatte, en ungarbejder og Carina.

Resten, altså når der for eksempel løses opgaver i den anden ende af lande, i Tyskland, Sverige eller Norge, lejes ind.

Lokalerne skal fyldes ud

HSM er allerede blevet kontaktet af flere mindre virksomheder, som er interesseret i at leje sig ind. Og med tiden håber Tom og Carina også at få fyldt alle kontorerne op.

- Det er jo oplagt med for eksempel en bogholder, eller en indenfor marketing, siger Tom, som håber på, at der også kommer liv i butikken igen.

Her ser parret, at den skal drives i fællesskab med andre virksomheder. Måske bliver der et hjørne til hundefoder, en kan sælge plæneklippere og så videre.

- Jeg er blevet kontaktet af en, som synes, det er en rigtig god ide. Han mangler et sted at fremvise sine produkter og et sted kunderne kan hente nyt, når de løber tør. Og så kan han måske selv være i butikken en dag om ugen, eller hvad der passer, forklarer Tom Hesselborg, som lægger vægt på, at selvom kunderne kommer til at handle ved flere forskellige virksomheder i samme lokale, så vil de til sidst gå ud igennem den samme kasse.

Tom og Carina håber også at kunne udleje det store konferencelokale og måske en dag være så mange, at det er oplagt at få gang i kantinen igen.

Tid til snak og kaffe

Selvom virksomheden er flyttet i større lokaler, er kunden stadig i centrum. Det betyder hos Carina og Tom, at man blandt andet altid skal have tid til en snak og en kop kaffe. Det betyder også at man lytter til, hvad kunderne kan tænke sig, og netop derfor har de startet for salg og ombytning af gas, som kunderne »plejer« at kunne hente i Hjallerup. Man kan også hente en lille stump, uden at skulle købe en hel kasse.

- Og så sælger vi utrolig mange kileremme, griner Tom Hesselborg, som har overladt det fulde ansvar for lageret til Jan Spøttrup Christensen. Han er hverken ny hos Carina og Tom Hesselborg eller i lokalerne i Hjallerup, hvor han var ansat i 28 år, før han blev ansat ved Hesselborg.

Den forstørrede værktøjskasse

Foruden reparationer i værkstedet og lange ture med servicebilen, har Hjallerup Smede & Maskinservice en lastbil – ja, faktisk nummer to på vej - de såkaldte forstørrede værktøjskasser.

En lastbil med kran, som kan pakkes med den eller de containere, der lige passer til opgaven, om end der skal bruges svejserudstyr eller noget andet.

Lastbilerne er kommet ind i billedet som et alternativ til servicebilerne og har forleden både været ude til en fyldt halmvogn med et sprunget dæk og en gummiged, som skulle have skiftet sliddele på skovlen.

- Det giver en større sikkerhed for folkene. Vi kan stabilisere og skal ikke trille eller skubbe hjul, forklarer Tom, som oplever, at mange opgaver løses langt hurtigere ved at kunne klare det direkte i marken, fremfor at skulle have gummigeden med ind på værkstedet.

Fremtiden er lige om lidt

Når Carina og Tom Hesselborg snakker om fremtiden, udlejning af værksted, kontorer, fællesskab omkring butik og meget mere, så er det ikke en fremtid, som er hverken fem eller ti år frem. Men noget der sker lige nu.

Parret har fået flere henvendelser på deres koncept om at kunne leje sig ind, især fra mindre virksomheder, som står, som de selv stod, med tanker om, om man skal udvide, bygge nyt, flytte, ansætte en mand mere, drosle ned, eller som nu, kan leje sig ind ved Hjallerup Smede & Maskinservice og få glæde af fællesskabet og de andres kompetencer.

Læs også