Fødevarestartups knækker nakken på »stram« EU-lov: - Det er enormt frustrerende
En lang godkendelsesproces, der blev indført i kølvandet på frygten for kogalskab, for nye typer fødevarer i EU, har tvunget start-up-virksomheden Beyond Mushrooms til at sætte sine planer på pause. Det kan tage flere år og koste millioner af kroner at få sit produkt godkendt, og Europa går derved både glip af nye bæredygtige fødevarer og arbejdspladser, lyder det fra Tænketanken Frej. To danske EU-parlamentarikere kalder på handling.

Beyond Mushrooms vil gerne producere en proteinholdig fødevare baseret på mycelium - det rodnetværk, som svampe danner i jorden eller i bark - fra østershatte. Østershattene på billedet er ikke associeret med Beyond Mushrooms. Foto: Pixabay
Proteinrigt pulver lavet på svamperødder fra østershatte kunne potentielt have dannet grobund for en række nye fødevarer, der kunne fungere som en bæredygtig erstatning for kød. Men i stedet er udviklingen nu sat på hold og har været det siden februar 2021, mens fremtiden for hvad der kunne have været et nyt dansk iværksættereventyr, endnu er risikofyldt.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her