Fødevarestartups knækker nakken på »stram« EU-lov: - Det er enormt frustrerende

En lang godkendelsesproces, der blev indført i kølvandet på frygten for kogalskab, for nye typer fødevarer i EU, har tvunget start-up-virksomheden Beyond Mushrooms til at sætte sine planer på pause. Det kan tage flere år og koste millioner af kroner at få sit produkt godkendt, og Europa går derved både glip af nye bæredygtige fødevarer og arbejdspladser, lyder det fra Tænketanken Frej. To danske EU-parlamentarikere kalder på handling.

Stifter af Beyond Mushrooms Tobias Lau er godt træt af EU-regler om de såkaldte novel foods. Hans virksomhed er indtil videre sat på pause, mens han og investorerne overvejer fremtiden. Idéen om at gennemgå EU-godkendelsesprocessen for at blive accepteret som en novel food virker dog afskrækkende. Foto: Privatfoto Anna Bak Jäpelt fra Tænketanken Frej mener, at de stramme regler omkring novel foods får nogle fødevareiværksættere til at tage chancen og sender deres produkt på gaden, uden de er sikre på, at de har de fornødne godkendelser. Foto: Privatfoto To danske EU-politikere, Christel Schaldemose (S) og Pernille Weiss (K), efterlyser en mere imødekommende lovgivning, hvor bæredygtige og tilsyneladende ufarlige fødevarer hurtigere kan blive godkendt og sendt på de europæiske markeder. Foto: Arkivfoto

Proteinrigt pulver lavet på svamperødder fra østershatte kunne potentielt have dannet grobund for en række nye fødevarer, der kunne fungere som en bæredygtig erstatning for kød. Men i stedet er udviklingen nu sat på hold og har været det siden februar 2021, mens fremtiden for hvad der kunne have været et nyt dansk iværksættereventyr, endnu er risikofyldt.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også