Frøslev blandt frøavlere

Midt i gode landbrugsjord på Stevns driver Allan og Anders Andersen som femte generation Frøslev Maskinforretning.

Siden 1964 har der i Frøslev været Case-IH forhandling, startende med David Brown. Indehaver Anders Andersen (tv) tager sig af værksted og lager, mens broderen Allan Andersen står for salgsarbejdet. Anders Andersen er femte generation. Siden 2001 har han været indehaver af maskinforretningen, der oprindelige startede helt tilbage i 1860 i en nabolandsby, og fra 1900 som landsbysmedje i Frøslev. Udstillingslokalet rummer et stort udvalg af plænetraktorer og redskaber. Især er landmænd, hobbybrugere og private på landet blandt de mange kunder.

Lige midt på Stevns, omgivet af frømarker og frodige raps- og kornafgrøder, ligger Frøslev Maskinforretning solidt plantet i noget af Danmarks bedste landbrugsjord.

Det har familievirksomheden gjort lige siden 1900. Men allerede i 1860 grundlagde Jens Peter Andersen landsbysmedjen i Bjælkerup og efter en tur i Store Heddinge flyttede familien ud til Frøslev, hvor et lille nybygget hus dannede rammen om en lille landsbysmedje.

På samme matrikel er det nu 56-årige Anders Andersen, der som femte generation driver en topmoderne maskinforretning, med broderen Allan Andersen (49) er ansat som sælger, og med deres mor, Eva Andersen på 78, som bogholder.

Endnu en hal skal opføres

Frøslev Maskinforretning råder i dag over i alt 2.800 kvadratmeter værkstedsbygninger, lager og udstilling. Og i forrige uge besluttede Anders Andersen sig for at lade opføre endnu en hal på 500 kvadratmeter til opbevaring af maskiner.

- Vi er godt tilfredse med aktivitetsniveauet, og sælger godt af både traktorer, redskaber samt have- og parkmaskiner. Derfor mangler vi både plads og hænder, fortæller indehaveren, som søger en reservedelsmand til aflastning, da han selv må tage sig af både jobbet som værkfører og lagerekspedient.

Foruden de to Andersen-brødre og deres mor i bogholderiet, er der to svende og en lærling på værkstedet. Desuden kommer den tidligere værkfører, Finn Bay Jørgensen, der ellers er gået på pension, mindst en dag ugentlig for at hjælpe på værkstedet.

Trofaste mærker

Hovedforhandlinger er Case IH traktorer og mejetærskere samt Hardi sprøjter. Begge agenturer har en lang og trofast historie i Frøslev Maskinforretning.

Således solgte farfar Bengt Andersen den første David Brown traktor i 1964. Det var den model, som var rød med gule hjul. Mærket blev med Case-opkøbet i 1972 og senere med IH-fusionen til Case IH. I dag har Frøslev Maskinforretning samarbejde med den sjællandske hovedforhandler S.D. Kjærsgaard, men opererer fortsat som en selvstændig Case IH-forhandler.

Hvad angår Hardi-sprøjterne, har de lige siden grundlæggelsen i 50’erne kunne købes i Frøslev. Som en af landets få maskinforretninger rådes over en AMMS Sprayscanner, som kan måle dyser og spredevinkler ved sprøjteeftersyn på op til 36 meter i en lukket hal og et lukket system.

Udover Case IH og Hardi tæller forhandlingerne blandt andet Amazone redskaber og sprøjter, Krone pressere og grøntgrej samt Müthing afpudsere.

Lang høstperiode

- Vores program er ikke mindst tilpasset områdets frøavl og planteavl, mens der kun er en enkelt mælkebesætning tilbage på hele Stevns. Han er sammen med en kollega længere herfra de eneste kvægbrugere tilbage i kundekartoteket, nævner de to brødre.

Deres far solgte den første Case IH Axial-Flow mejetærsker i 1994, og siden kunderne taget rotormejetærskerne til sig, ikke mindst på grund af dens effektive og samtidig skånsomme tærskning.

- Med de mange frøafgrøder har vi en høstperiode og dermed høstvagt, som normalt strækker sig lige fra begyndelsen af juli til udgangen af august, siger Anders Andersen, der overtog ejerskabet af familievirksomheden i 2001 som følge af faderens Asger Andersens sklerosesygdom.

Anders Andersen er udlært landbrugsmaskinmekaniker og har arbejdet hjemme i virksomheden siden 1989. Broderen Allan Andersen, der siden 2007 har taget sig af salgsarbejdet, er uddannet hos Danish Agro i Karise, det daværende Østsjællands Andel, hvor han var kørselsleder.

Frøslev Maskinforretning

● Grundlagt i 1860 ved Store Heddinge. Siden 1900 fra landsbysmedje i Frøslev til maskinforretningen, som i dag råder over 2.800 kvadratmeter bygninger

● Indehaver er Anders Andersen som femte generation i familievirksomheden

● Syv ansatte

● Forhandlinger: Case-IH, Hardi, Amazone, Krone, Müthing samt blandt andet Stiga, Stihl og Echo i have-/park afdelingen

Læs også