En af Fyns perler

Avisen besøger i løbet af året alle de fynske kommuner og får et indblik i, hvad man som besøgende kan opleve - primært i landområderne. I denne uge har vi fokus på Faaborg-Midtfyn kommune, der både byde på turridning, historiske besøg, vandreture, lystfiskeri og mulighed for at besøge fire øhavsperler i Det Sydfynske Øhav.

Sydfynske Syrendage den 21.-22. maj

På Sydfyn er syrenhegn kulturarv og mængden af syrener i landskabet er unik også på verdensplan. Igennem 200 år er syrenerne brugt som læ-, mark- og vejhegn og har gjort Sydfyn kendt som »Syrenlandet«.

Svanninge Bakker, De Fynske Alper

Indtil begyndelsen af 1800-tallet var bakkerne nøgne - bakkesiderne lyngklædte, dalstrøgene opdyrkede. Da det ikke længere kunne betale sig at dyrke den magre jord og fåreholdet svandt ind, blev der plantet skov i bakkerne. I dag arbejdes der for at lysne skoven og bevare de gamle græsningsarealer.

Udsigtstårn med udstillinger om Svanninge bakker. Alletiders kælke- og skiterræn. Golfbane omkring Dalkildegård. Bænke på gode udsigtspunkter.

Kaleko Mølle

I det skønne og bakkede sydfynske landskab ligger Kaleko Mølle, som er en gammel vandmølle med rødder tilbage til 1600-tallet. Den sidste møller boede på møllen indtil 1912. Møllen har været åben for gæster de seneste 100 år og har begejstret besøgende i alle aldre med sin helt særlige stemning.

Carl Nielsens barndomshjem

Huset, der ligger cirka 15 kilometer syd for Odense ved Odense-Faaborg landevejen, på grænsen mellem landsbyerne Nr. Lyndelse og Nr. Søby, var Carl Nielsens tredje og sidste barndomshjem. Det blev indrettet som museum i 1956.

»Et palads med sol og lys og glæde«.

Således beskriver komponisten Carl Nielsen sit barndomshjem i erindringsbogen Min fynske Barndom (1927).

Egeskov Slot

Besøg Egeskov og oplev Danmarks smukkeste have, legepladsen og fantastiske labyrinter, udstillinger med veteranbiler, motorcykler, dukkehuse og meget andet. Her er noget for hele familien – store som små. Det kan godt tage hele dagen at opleve det hele.

Rododendronparken, Korinth

Det er en fryd for øjet, når Rododendron parken ved Brahetrolleborg Slot blomstrer medio maj til begyndelsen af juni. Parken er en privat have. Det er tilladt at gå i parken ad den markerede rute.

Turridning og lystfiskeri

Riderute Sydfyn ligger med sine 75 kilometer hen over Sydfyn på en afmærket ridesti - igennem skove, over bakker og herregårdslandskaber. Det kræver køb af ridekort at bruge stien til hest, og det kan du købe på riderutesydfyn.dk. Er du mere til lystfiskeri, ligger ét af Danmarks bedste fiskevande for havørred, Det Sydfynske Øhav, lige syd for Svanninge Bakker og Faaborg - med øhavsperlerne Lyø og Avernakø, som bærer nogle af de bedste fiskespots.

Højrupgaard Islænder turridning

Højrupgaard er et meget hyggeligt sted med masser af plads - også til større heste-/ryttergrupper. Der kan arrangeres overnatningsmuligheder med egne telte og campingvogne. Græsfolde til hestene er lige ved shelterne.

Fire øhavsperler i Det Sydfynske Øhav

Lyø, Avernakø og Bjørnø når man med færge fra Faaborg - måske som en kombination på et ø-hop. Den sidste, Svelmø, besøges på traktorlad eller på gåben via en ebbevej.

Læs også