Agreena køber britisk AI-virksomhed

Agreena opkøber britiske Hummingbird Technologies for at styrke sin position inden for certificering af regenerative produktionsmetoder.

Den danske certificeringsvirksomhed Agreena køber Hummingbird Technologies og får foruden 13 europæiske lande nu også et fodfæste i Amerika og Australien. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse torsdag.

- Hummingbird Technologies er med kunstig intelligens banebrydende i at monitorere og verificere landmandens processer i marken. Det understøtter validiteten af certifikaterne, hvilket selvsagt er afgørende for kvaliteten og dermed salget af certifikaterne, skriver Agreena.

Anvendelsen af mere klimavenlige og skånsomme dyrkningsmetoder fortsætter med at vokse, og et stigende antal landmænd får i dag med-finansieret deres omlægning via udstedelse og handel med CO2-certifikater.

Ifølge pressemeddelelsen er opkøbet et tydeligt eksempel på den nye dynamik, hvor landbrugets grønne omstilling løftes med kunstig intelligens – i dette tilfælde via med præcisionsdata fra løbende overvågning af markerne.

Muliggør ekspansion

Agreena og Hummingbird har i flere år haft et tæt samarbejde, og opkøbet er et vigtigt strategisk skridt for begge virksomheder. Agreenas værditilbud bliver styrket, og resultatet bliver en ny virksomhed med flere end 80 medarbejdere. 

- Agreena har en vision om at være en international løftestang for fremtidens regenerative landbrug, og med en endnu stærkere tech-platform får vi et væsentligt skub fremad, siger Simon Haldrup, medstifter og adm. direktør for Agreena.

- Vi har undersøgt markedet for avancerede teknologiske løsninger grundigt, og med dette opkøb skalerer vi ikke kun – vi er også med til øge kvaliteten på CO2-markedet for landmænd og for de virksomheder, der køber certifikater som et led i deres grønne omstilling, tilføjer han.

- Det perfekte match

Og spørger man Alexander Jevons, der er adm. direktør for Hummingbird Technologies, er han også begejstret over det kommende samarbejde.

- Hummingbird og Agreena er pionerer inden for det, der nu er en blomstrende regenerativ landbrugsøkonomi. Vores komplementære teknologier har gjort det muligt for markedet at udvikle sig, og derfor er det nye partnerskab det perfekte match, udtaler han.

- Ægteskabet er en naturlig videreførelse i en modnende og hastigt voksende branche.

Agreena vil derfor nu lægge anseelige ressourcer – finansielle og kommercielle – i at udvikle Hummingbirds teknologi og udbrede den globalt.

Om Agreena

Agreena blev grundlagt i 2018 af to landbrugs- og digitalisering-specialister, Ida Boesen og Julie Koch Fahler, med økonomisk rygstøtte af danske landmænd. I 2019 kom Simon Haldrup med som medejer og adm. direktør. Siden har virksomheden styrket sin position som fintech-virksomhed med fokus på et fremtidigt klimamæssigt og økonomisk mere bæredygtigt landbrug. 

Agreena har udviklet en softwareplatform til at udstede og handle med CO2-certifikater inden for landbrug. AgreenaCarbon-programmet følger høståret og giver landmændene mulighed for hvert år at høste værdien af den klimaindsats, de skaber i marken.

Om Hummingbird’s AI-teknologi

Hummingbird Technologies blev grundlagt i 2016 af Will Wells og leverer avanceret måling fra satellit og analyser baseret på kunstig intelligens af vækst- og jordbundsforhold. Virksomhedens MRV-teknologi (MRV for Monitorering/overvågning, Rapportering og Verificering) rapporterer automatisk om processerne i marken.

Det gælder for eksempel dækafgrøder, jordbearbejdning og sædskifte, sporing af grønt plantedække og løbende overvågning af aktiviteter på markerne. Det gør det muligt for landmænd med høj præcision og kvalitet at videresælge deres klimacertifikater via Agreenas platform, så de kan finansiere deres grønne omstilling. Tredjeparts-verificering via Norske Veritas (DNV) og ISO-akkreditering af processen kommer oveni.

Will Wells, der vil slutte sig til Agreena som rådgiver, overlod sidste år direktør-rollen til Alexander Jevons.

Om klimacertifikaterne

Landbruget skal bære en anseelig del af den grønne omstilling, og Agreena giver landmændene et økonomisk incitament til at omlægge deres produktion til regenerativt landbrug (carbon farming). Som fundament for klimacertifikaterne hjælper Agreena landmanden til et sundt sædskifte, undgåelse af dyb jordbearbejdning og med at sørge for, at der hele tiden gror planter på markederne, som fjerner CO2 fra atmosfæren.

Hvert klimacertifikat fra Agreena repræsenterer ét ton CO2. Landmanden kan sælge disse på Agreenas platform til udvalgte virksomheder, som kan påvise, at de selv er i gang med grøn omstilling og dermed finansiere bæredygtige tiltag. 

Læs også