Noter Nord uge 47 -2022

Julemarked

Mere end 50 boder med kunsthåndværk, uldvarer, keramik, trædrejning og meget andet venter dig til årets julemarked på Det Grønne Museum den 26. og 27. november.

Det gør de sammen med museets frivillige, der viser de gamle håndværk frem, mens du nyder julemusikken, bagerens julebag, haveholdets juledekorationer, de søde sager og en masse gaveinspiration.

Det Grønne Museum fylder en del af museets areal med aktiviteter og spændende boder, som giver en helt særlig stemning. Og du kan selvfølgelig godte dig med julens glæder, julemusik og familiehygge.

Mellem boder og inspiration kan du dykke ned i den julehistoriske fortælling »Alletiders jul«, hvor vi fortæller om julen op igennem de sidste 300 år.

 

Friland inviterer til årsmøde

Frilands leverandører er inviteret til inspirationsdag og årsmøde den 30. november ved Velas i Søften.

Årsmødet indledes med en inspirationsdag, hvor der efter en kort velkomst vil være et oplæg om bæredygtighed ved medstifter og direktør i Tænketanken Frej Marie-Louise Boisen Lendal, som også sidder i Frilands bestyrelse, Hun vil fortælle om bæredygtighed som det vigtigste konkurrenceparameter.

Derefter deles programmet op i to spor for henholdsvis kreaturer og grise, hvor der er forskellige indlæg. Indlæggene er fra Center for Frilandsdyr og Sustainability-teamet i Danish Crown.

Selve årsmødet i Friland begynder klokken 16, hvor der vil være beretninger fra Frilands formand Peter Fallesen Ravn, næstformand Nicolaj Pedersen og direktør Claus Hein. Claus Hein præsenterer også årets resultat i Friland.

 

Fagfolk kritiserer naturnationalparker

Har opførelsen af 50.000 hektar urørt skov en positiv effekt på biodiversitet og er grundlaget for naturnationalparker etableret på et fuldstændigt grundlag? Det er blandt andet et spørgsmål, som bliver taget under kritisk lup i dokumentarfilmen Eksperimentet – en katastrofe for natur, dyr og klima, som er udgivet af Roberta Film. I dokumentaren, der kan ses på YouTube, medvirker blandt andet dyrlæger, en biolog og forstfolk.

- De medvirkende påpeger den manglende evidens for rewildingens positive effekt for biodiversiteten, den kraftige svækkelse af den danske dyrevelfærdslov, at vi skifter skovens klimagevinst ud med øget udledning af CO2, og at Miljøministeriets beslutning om at etablere naturnationalparkerne hviler på et ufuldstændigt og fejlbehæftet grundlag.

 

4 ud af 10 danskere vil betale ekstra for bæredygtighed

Danmarks klimaaftryk var blandt de helt store emner i årets valgkamp. Og det er ikke kun politikerne, der har holdninger til, hvordan vi opnår et mere bæredygtigt Danmark. Det gælder også forbrugerne.

8 ud af 10 danskere forventer nemlig, at danske restauranter gør en indsats for at levere bæredygtig mad. Det viser en undersøgelse fra Arla Pro, som leverer mejeriprodukter til storkøkkener over hele landet. Derudover svarer 4 ud af 10 danskere, at de er villige til at betale ekstra for at spise på en restaurant eller café, som har implementeret mange tiltag for at være bæredygtig.

”Danske forbrugere stiller højere og højere krav til, hvad de spiser. Særligt bæredygtighed har fået en stor rolle i vores forventninger, når vi spiser ude. Det tror jeg ikke, at den aktuelle krise ændrer på, selvom folk har færre penge mellem hænderne. Det er en oplagt mulighed for de danske restauranter at udnytte den interesse, forbrugerne viser, til at skabe en mere bæredygtig fødevarebranche, siger Jesper Vanghøj, der er marketingansvarlig hos Arla Pro.

 

Coop går over til statens dyrevelfærdsmærke

Nu bliver det enklere for kunderne at finde de varer, hvor der er taget hensyn til dyrevelfærd. Fremover vil der kun findes ét mærke.

Efter at have haft sin egen mærkningsordning, der består af 1-4 hjerter, gennem de seneste cirka fem år, har Coop besluttet at skifte til den statslige ordning, der består af 1-3 hjerter. Det sker fra 1. januar 2023.

- Vi skabte vores egen ordning i 2016, fordi vi ville øge dyrevelfærden og give vores kunder mulighed for at vælge bedre dyrevelfærd til. Dengang var statens mærke Bedre Dyrevelfærd endnu ikke lanceret. Nu må vi imidlertid erkende, at vi kan gøre mere for dyrevelfærden ved at være med i den fælles ordning og dér påvirke, hvordan kravene udvikler sig og dermed bidrage til en løbende forbedring af dyrevelfærden. Derfor tilslutter vi os det statslige mærke, siger CSR-chef i Coop, Thomas Roland.

 

Hollandske Nutreco overtager Mosegårdens foderaktiviteter. Det skriver Grovvarenyt.

Overtagelsen sker efter Mosegårdens ejer, Knud Erik Jensen, døde i slutningen af 2021. Knud Erik Jensen stiftende Mosegården i 1998, og virksomheden har siden været leverandør af kvægfoder i Danmark med fokus på mineralblandinger og suppleringsprodukter til grise og kvæg.

- Efter købet af Nutrimin sidste år er tilføjelsen af Mosegårdens foderekspertise og stærke brands til vores portefølje i år et væsentligt skridt på vejen for vores aktiviteter i Danmark. Det vil være et værdifuldt bidrag til Nutrecos målsætning om at »Fodre Fremtiden«, udtaler Nutrecos administrerende direktør Fulco van Lede.

 

200 millioner kroner til plantebaserede fødevarer

En ny samarbejdsplatform, Plant2Food, skal sætte fart på udviklingen af plantebaserede fødevarer.

Her skal forskere og virksomheder sammen udforske komplekse problemstillinger inden for plante- og fødevarevidenskab og dele ny viden på tværs af sektorer – uden at tage patent på resultaterne.

Novo Nordisk Fonden støtter platformen med op til 200 millioner kroner over de næste fem år, skriver Grovvarenyt.

- Vi har travlt med at udvikle fødevarer, som kan brødføde en voksende verdensbefolkning uden at drive rovdrift på planetens ressourcer. Plant2Food skaber en unik mulighed for at bringe Danmark i front inden for udvikling af plantebaserede fødevarer og sikre, at vi for alvor udnytter det kæmpe potentiale, der allerede spirer i de danske forskningsmiljøer og virksomheder, og samtidig bygge bro til de bedste internationale eksperter på området, siger Claus Felby, Senior Vice President, Biotech, Novo Nordisk Fonden.

 

Færre bælgfrugter i indkøbskurvene

Bælgfrugter fylder forsvindende lidt i danskernes indkøbskurv, og supermarkedskæderne lægger nu op til, at de vil gøre mere for at få forbrugerne til at købe flere bælgfrugter, skriver Økonu.

- Jeg er overrasket over forbruget. Jeg havde virkelig forventet, at salget ville stige med al den hype, der har været om bælgfrugter, men det fylder kun 0,5 procent af vores fødevaresalg – og det er inklusive hummus, sagde Kenneth Fredslund Hansen, klimaspecialist hos Salling Group, under fødevaremessen Plant Based Expo, skriver mediet.

- Vi gør ikke nok, men vi prøver lige så stille og snakker sammen på tværs af branchen om, hvordan vi kan øge indsatsen, for eksempel ved hjælp af midler fra Plantefonden næste år, sagde Kenneth Fredslund Hansen til Økonu.

 

Energiselskaber satser på Power-to-X

Danmark sidder på en potentiel guldgrube, når det kommer til anvendelsen af biogas. Derfor går to af Danmarks største energiaktører nu sammen om at gøre det længe omdiskuterede Power-to-X kommercielt bæredygtigt. Det nye projekt, i form af et nyt anlæg i Glansager på Als på 100 millioner kroner, har potentiale til at blive et vigtigt skridt på Danmarks vej frem mod en grøn omstilling og et fossilfrit samfund, der er uafhængigt af udenlandsk gas. Det er energi- og fibernet-koncernen Andel og Nature Energy, verdens største producent af biogas, der opfører det nye Power-to-X-anlæg, som med overskudsstrøm fra vindmøller øger produktionen af biogas og reducerer CO2-udledningen. Projektet er ifølge parterne et eksempel på, hvordan den danske energisektor sammen finder nye løsninger på en af de største kriser, vi står over for.

Læs også