DLG skriver historie

Efter et rekordår, hvor omsætningen for første gang rundede 80 milliarder og overskuddet 1 milliard kroner, udbetales 252 millioner kroner til 26.000 danske andelshavere.

Mandag aften var omkring 150 af de i alt 25.928 danske landmænd, som er andelshavere i grovvarekoncernen DLG, samlet til regnskabsmøde i DLG-bygningen i Odense.

Her fik de af topledelsen, formand Niels Dengsø Jensen og administrerende koncerndirektør Kristian Hundebøll, præsenteret et historisk regnskabsresultat i 2022 for den andelsejede grovvarevirksomhed. Således rundede omsætningen for første gang 80 milliarder kroner, og dermed et gevaldigt hop fra de 59 milliarder året før. Tilsvarende steg årets resultat efter skat fra 733 millioner til 1,1 milliarder kroner.

Det er også et rekordstort beløb på 252 millioner kroner, som nu udloddes til DLG's andelshavere i forhold til deres samhandel som følge af det historisk gode regnskab for 2022. Det er 45 procent mere end sidste år og svarer til en forrentning af andelskapitalen på 17 procent.

Ny overskudsmodel

Modellen for overskudsdeklarering er med virkning fra i år ændret, således en tredjedel nu udbetales forlods til andelshaverne, mens to tredjedele opspares på andelskontoen. Hidtil er hele beløbet blevet indbetalt på andelshaverens andelskonto og først kommet til udbetaling, når beløbet overstiger en million kroner eller i forbindelse med, at ejeren stopper som landmand.

- Gennemsnitsalderen på danske landmænd er stigende, og vi har brug for, at der kommer nye, friske kræfter i erhvervet. Med den nye model vil vi gerne give den kommende generation af landmænd lidt ekstra kapital mellem hænderne, når de starter op, forklarede Niels Dengsø Jensen ved det fynske regnskabsmøde.

- I den danske DLG AmbA havde vi sidste år et overskud på 172 millioner kroner, så i den sammenhæng må vi være stolte over at kunne udlodde 252 millioner til de danske landmænd, lød det fra formanden, der har en forventning om en fortsat høj overskudsdeklarering i de kommende fem år på tilsammen omkring en milliard kroner.

Endvidere er det besluttet i den nye model, at op til 15 procent af det samlede beløb til overskudsdeklarering kan øremærkes bæredygtige produkter i en såkaldt grøn pulje. Dermed vil landmændene fremover i højere grad blive belønnet for at handle grønnere. Den nye model skal være et incitament til at få ejerne til at tilvælge de mest bæredygtige produkter, når de handler med DLG.

53 milliarder i Tyskland

Med en omsætningsfremgang på mere end 30 procent og en indtjeningsvækst på 47 procent var det naturligvis en tilfreds koncerndirektør, som overfor de fynske andelshavere gennemgik 2022-regnskabet ved mødet.

- Alle tre forretningsområder - Food, Energy og Housing - bidrager trods udfordrende markedsvilkår til fremgangen. Vi har ligesom andre virksomheder også mærket de stigende omkostninger til blandt andet energi og råvarer, og derfor har vi løbende tilpasset vores omkostninger. De finansielle nøgletal viser tydeligt, at vi har øget koncernens robusthed yderligere, så vi står godt rustet til at imødegå de markedsmæssige udfordringer, som måtte komme, understregede Kristian Hundebøll.

Det tyske marked, der er DLG's største, bidrager endnu engang betydeligt til årets resultat. Den samlede omsætning i Tyskland rundede 53 milliarder kroner, mens driftsresultatet steg med 51 procent til 1,7 milliarder kroner. DLG har ikke mindre end 440 afdelinger i Tyskland.

Læs også