Tag med til New Zealand
I New Zealand finder man alt fra dybe fjorde, vidtstrakte sletter til høje bjerge, vulkaner, vandfald og lange, gyldne sandstrande. Som perler på snor ligger de store naturoplevelser ofte afbrudt af græssende får og kreaturer, der i antal langt overstiger befolkningen.

Gejseren Pohutu, der betyder ’det store plask’, springer ca. 30 meter op i luften flere gange om dagen. Pohutu ligger i maorilandsbyen Whakarewarewa i et geotermisk aktivt område. Her opleves både damp og lugten af svovl.
Måske er det lige noget for dig at opleve alt det, og det kan du med rejsogoplev, som tilbyder en spændende rejse til New Zealand fra 16. februar til 10. marts 2019.
Rejsen begynder sydligst på Sydøen og bevæger sig nordpå efter et besøg på Stewart Island, et naturparadis med et rigt fugleliv. Årstiderne i New Zealand er modsat det, vi er vant til på de nordlige breddegrader. Syd er koldest og Nordøens nordligste del er subtropisk.
Skøn natur, unik kultur og spændende landbrugsbesøg
- Når man har rejst meget i et land og kender det, får man lyst til at vise det til andre, siger Anne Hansen Aamand, den ene af to rejseledere på rejsen.
Hun har boet i New Zealand og siden rejst der flere gange. Derfor kender hun et stort antal skønne steder som Curio Bay, Central Otago, Mount Cook og Rotorua med maorikulturen, der alle er en del af rejsens besøg.
Forstenet skov og det højeste bjerg
Den forstenede skov i Curio Bay blev udslettet efter et vulkanudbrud for 170 millioner år siden – den gang, der var dinosaurer til. De forstenede stammer og stubbe finder man nu på kysten. Der er et besøgscenter, som med film og interaktive skærme fortæller stedets historie. I Purpoise Bay ved siden af kan man være heldig at se de små hectordelfiner lege i bølgerne eller en søløve tage sig en lur på stranden.
Området Central Otago ligger inde i landet, og klimaet er tørt og varmt, mens vi er der. Bjergene i området er dækket af gult græs i februar. En frivillig cykeltur på den nedlagte jernbane over broer og gennem tunneller bringer os helt tæt på den fantastiske natur. Ruten er jævn, der har jo tidligere kørt tog, og tempoet lægges, så alle kan følge med.
Mount Cook knejser med sine 3.724 meter stolt mod himlen. Det er New Zealands højeste bjerg og besteget af mange.
- Der er naturligvis ingen bjergbestigning på programmet, men de, der har lyst, kan vandre ind til gletsjersøen ved foden at Mount Cook og nyde det fantastiske syn af bjerget, fortæller Anne Hansen Aamand.
Turen ind til foden af bjerget er fem kilometer og passerer tre hængebroer undervejs. Der er flere flotte kig til Mount Cooks sneklædte top.
Møde med de oprindelige folk
I Rotorua midt på Nordøen er der både et spændende møde med maorikulturen og geotermisk natur med boblende mudderpøle, springende gejsere og farverige, kogende søer på programmet. Maorikulturen med den smukke sang og dans opleves i et aftenshow efterfulgt af en hangi – et måltid tilberedt i jordovn over naturlig varme fra jordens indre. Aftenen afsluttes med fortælling af maorilegender.
- En af de sidste dage, før vi rejser hjem, skal vi på regnskovsvandring med Ian Candy i Puketi Forest ved Bay of Island nord for Auckland. Ian kender skoven som sin egen bukselomme og vil vise os nogle gamle og meget store kauritræer, siger hun.
Ian Candy er tidligere mælkeproducent og opvokset tæt på regnskoven. H driver i dag Adventure Puketi sammen med sin kone, Barbara. Sideløbende holder han stadig lidt fast i landbruget og har i dag en kødkvægsbesætning.
Landbrugsprodukter er vigtige eksportvarer
- Vi skal også se glowworm-huler og besøge landbrug, siger Lily Bahnsen, der er den anden rejseleder på turen.
Glowworm er små insektlarver, der sidder under loftet i klippehuler og lyser som tusindvis af stjerner på en nattehimmel.
- Der er 30 millioner får og syv millioner malkekvæg, men kun omkring 4,5 millioner indbyggere i New Zealand. Landbrug og eksport af landbrugsprodukter har stor betydning for New Zealand og er et interessant område at kigge nærmere på. Vi besøger fårefarme, hvor vi bliver klogere på uldproduktion og hører om mælkeproduktion, før vi en enkelt nat skal overnatte på et newzealandsk landbrug.
- Det er altid spændende at møde de lokale, og her kommer vi helt tæt på hverdagslivet, siger Anne Hansen Aamand. Overnatningen hos de lokale værter foregår i små grupper.
Oversætter til dansk på hele rejsen
Lily Bahnsen og Anne Hansen Aamand sørger for, at alt forløber godt og oversætter til dansk undervejs, så alle kan får fuldt udbytte af rejsen.
- Vi har før rejst sammen som rejseledere, og vores erfaring er, at det især er godt at være to, når vi skal være lidt fysisk aktive, fortæller Lily Bahnsen.
- Desuden er det god service, at en af os kan være sammen med gruppen, hvis noget praktisk skal ordnes undervejs. Vi har fået meget god respons fra tidligere rejsende, der har været glade for, at vi var to, fortsætter hun.
Løbende opdateringer www.facebook.com/rejsogoplev
Mere info: Anne Hansen Aamand, mobil 40 27 28 98 (efter kl. 17.00) mail: anne@rejsogoplev.dk.