Familielandbrugets formand: Flere unge og færre udenlandske opkøb

Det skal være lettere for unge at etablere sig som selvstændige landmænd med mindre bedrifter. – Og dér er især kapitalfonde en stor udfordring, lød det fra Familielandbrugets formand, Lone Andersen, på årsmødet forleden.

Omkring 120 delegerede deltog i Familielandbrugets Årsmøde, der forleden fandt sted i Vingsted Centret i Bredsten nær Vejle. Foto: John Ankersen

Familielandbruget er under pres fra flere sider. Familielandbrugets formand Lone Andersen lagde ikke fingrene imellem, da hun forleden aflagde beretning i forbindelse med Familielandbrugets Årsmøde, der efter corona-året 2020, igen kunne afholdes fysisk i Vingsted Centret ved Bredsten nær Vejle.

For der skal flere medlemmer i Familielandbruget – og de må meget gerne være unge og nyetablerede. Det sidste er samtidig en udfordring med ankomsten af udenlandske kapitalfonde, der for alvor har fået øjnene op for investeringer i dansk landbrug.

- Vi skal være bedre til at tale med de unge. Vi skal ikke se det som en generationskløft men en generationskontrakt, lød det fra Lone Andersen, der mener at Familielandbruget har en vigtig opgave i at række hånden frem mod de unge, der ønsker at etablere sig i landbruget.

- Vi skal hjælpe de nyuddannede med at møde de landmænd, der gerne vil sælge, sagde Lone Andersen.

Udenlandske kapitalfonde udfordrer

Der er i de senere år set mange eksempler på udenlandske kapitalfonde, der investerer i dansk landbrug. En kendsgerning, Lone Andersen, også noterer sig:

- Udenlandske kapitalfondes opkøb af dansk landbrugsjord er en stor udfordring. Det er til gengæld godt, at regeringen har meldt ud, at man vil se på de udenlandske opkøb. Det er et bekymrende problem.

Lone Andersen gav et konkret eksempel på, hvad konsekvensen kan være, når en udenlandsk kapitalfond melder sig på banen: - en ung 35-årig landmand i det nordsjællandske havde i flere år forpagtet en ejendom med jord med forhåbning om at kunne købe den en dag.

Da den dag kom, blev han imidlertid overhalet indenom af en kapitalfond, der bød over, og drømmen om at blive selvstændig landmand blev skrinlagt.

- Og vi ser det ikke bare med landbrugsjord. Også indenfor vindmøller, solceller og biogas ser man udenlandske opkøb, fastslog Lone Andersen.

- Udenlandske opkøb og udenlandske kapitalfonde står højt på dagsordenen i familielandbruget, men det kræver at vi har stærke alliancepartnere.

I forbindelse med generationsskifte og unge på vej ind i landbrugserhvervet, kom Lone Andersen tillige ind på sælgerpantebrevsmodellen, som man i familielandbruget gerne vil fremhæve.

- Sælgerpantebreve vinder frem. Vi så det i 595 gange i 2020, hvilket er langt flere end året før, konstaterede Lone Andersen.

Generelt vil kampen for familielandbruget i kommende år som nu, i det hele taget handle om at få flere medlemmer.

- Og hvorfor skulle der ikke være plads til flere og gerne nye små bedrifter, så det ikke kun bliver kapitalfonde. Vi står til at miste en plads i primærbestyrelsen i L&F, lød det fra Lone Andersen.

EU-politik og dansk landbrugsaftale

EU og dansk politik i form af den netop indgåede landbrugsaftale var også blandt emnerne i forbindelse med årsmødet.

- Vi er bekymrede over hvordan den danske regering vil gennemføre EU´s landbrugspolitik de kommende år., lød det fra Lone Andersen, der til gengæld havde ros til både politikere og Landbrug & Fødevarer i forbindelse med den netop indgåede politiske aftale herhjemme omkring landbruget.

- En tak til L&F og formand Søren Søndergaard for den indflydelse landbruget på den måde fik på den nye landbrugsreform. Jeg er glad for at det blev en bred aftale, der viser at politikerne vil vores erhverv.

”Varme” emner fra talerstolen

- Jeg ved godt at naturnationalparker er et ”varmt” emne at komme ind på. Men det er alligevel vigtigt og afgørende, at alle bliver inddraget i den demokratiske proces. Jeg opfordrer alle jer, der bor i nærheden af en naturnationalpark om at gøre jeres stemme gældende, sagde Lone Andersen.

Efter beretningen var der indlæg fra de delegerede til debat. Her blev flere varme og aktuelle emner berørt. Blandt emnerne var: - EU´s omfordelingsstøtte, - hele forløbet omkring mink, - økologi, - uddannelse.

Læs også