Oplev veteranerne tærske langhalm

Den tredje uge i juli blev negene sat i skok. I den kommende weekend er det tiden, hvor halmen skal tærskes og kornet køres i hus.

Motor- og Veterantraktorklubben Fyn holdt høstdag lørdag den 23. juli. Da var selvbinderen i gang i rugen og negene blev sat i skok.

På søndag den 14. august er negene forhåbentlig blevet tørre. Der afholder klubben nemlig »Tærskedag«. Denne dag skal langhalmsmaskinen derfor i gang, og her er blandt andet Jørgen »Langhalm« Nielsen fra Korinth ekspert.

- Jeg har i 30 år kørt med langhalmsmaskinen rundt i hele Danmark. I tre måneder om året har jeg hjulpet Bøje Olsen i Faxe på Sjælland. Han er 95 år nu. Det er ham, der opfandt langhalmsmaskinen, fortæller Jørgen »Langhalm« Nielsen ivrigt og han viser, at langhalmsmaskinen står tildækket og klar til tærskedagen på »Peter’s Pladsen« i Øster Hæsinge.

Det er en traktor af mærket Nuffield, der er trækkraften for langhalmsmaskinen.

- Vi kører kun med Nuffield, understreger Jørgen »Langhalm« Nielsen, der forklarer nærmere, at de normalt har kørt med to aksler og derfor med traktorer med to kraftudtag, så der også er træk på baghjulet.

I forbindelse med Tærskedagen er alle interesserede velkomne til at komme at se, når negene hentes på vogne og køres til »Peter’s Pladsen«, der er beliggende lige ved siden af marken. Her vil langhalmsmaskinen stå klar og negene vil blive tærsket.

Høstdag i landsbyen

Det er ikke kun i Øster Hæsinge, at høsten vil være i gang i den kommende weekend. Lørdag den 13. august fra klokken 10-16 er der høstdag i Den Fynske Landsby.

Her vil Motor- og Veterantraktorklubben Fyn i samarbejde med landsbyens egne folk tærske korn fra loft og mark, køre neg med vogne og presse halm.

Læs også