Julemarked med hestekræfter trak 500 gæster til huse

Der var stort fremmøde til julemarked på Danmarks Fergusonmuseum.

På Danmarks Fergusonmuseums julemarked indfandt julestemningen sig nemt i cafeen i den gamle bindingsværkslade fra 1864, hvor der blev hygget med gløgg, æbleskiver og harmonikamusik. Foto: Birgit Larsen, Danmarks Fergusonmuseum. Der var noget for både gamle og unge uanset køn, da Danmarks Fergusonmuseum holdt sit årlige julemarked, som trak 500 besøgende til huse. Foto: Birgit Larsen, Danmarks Fergusonmuseum. Gamle maskiner havde trukket i arbejdstøjet i anledningen af julemarkedet på Danmarks Fergusonmuseum. Blandet andet havde museets indehaver, Henrik Nielsen, brugt svigermors gamle møbler til at fyre op i sin damptromle Aveling & Potter fra 1931. En snert af museets 500 kvadratmeter store bindingsværkslade fra 1864 ses i baggrunden. Foto: Birgit Larsen, Danmarks Fergusonmuseum. Julegæster fik gløgg, æbleskiver og varme i den 500 kvadratmeter store bindingsværkslade fra 1864. Til venstre ses damptromlen Aveling & Potter fra 1931, der i dagens anledning var fyret op i. Foto: Birgit Larsen, Danmarks Fergusonmuseum.

Sneen faldt fra morgenstunden og farvede jorden hvid. Dermed var stemningen lagt, da Danmarks Fergusonmuseum ved Juelsminde for nylig afholdt sit årligt tilbagevendende julemarked.

- Vores julemarked er kendetegnet ved, at fordelingen af både alder og køn er mere jævn end på mange andre julemarkeder. Her er der nemlig noget for hele familien, lyder det fra Birgit Larsen fra Danmarks Fergusonmuseum.

Hun fortæller, at især mænd og drenge stimlede sammen om de arbejdede maskiner, mens børnene legede i sneen, mange andre lagde vejen ind om hallen med museets 250 grå fergusontraktorer. Endelig var der mange, der valgte at hygge sig i cafeen med harmonikamusik, gløgg og æbleskiver.

Cafe i bindingsværkslade

Cafeen er et kapitel for sig, idet den er indrettet i den 500 kvadratmeter store bindingsværkslade fra 1864. Bindingsværksladen sank til jorden under stormen Bodil i 2013, men med mere end 6.000 frivillige arbejdstimer, sørgede museets direktør og indehaver, Henrik Nielsen, at laden blev genopbygget i 2014.

Men nu med toiletter og anretterkøkken, og siden har den været flittigt brugt til store fester. Blandt andet har den ageret romantisk ramme for mange bryllupper. Blandt andet i tv-serien »Landmand søger kærlighed«.

I år trak julemarkedet 500 gæster til huse, hvilket er lidt færre end tidligere år.

- Vi kan mærke, at folk har lidt færre penge at gøre med, men alligevel var der god salg i boderne, og folk hyggede sig, så vi er rigtigt godt tilfredse, lyder det fra Birgit Larsen.

Dampmaskiner i arbejdstøjet

Men det var også et julemarked, hvor der - ud over en snes traditionelle juleboder - i bogstaveligste forstand var tryk på kedlerne.

I dagens anledning havde indehaver at Fergusonmuseet, Henrik Nielsen, fyret op i damptromlen fra 1931 med svigermors gamle møbler. Et andet »muskelbundt« i skikkelse af et damplokomobil drev i dagens anledning en bloksav. Og endelig var en af Henrik Nielsens i alt 250 små, grå Fergusoner spændt på en stenknuser.

Læs også