Kom til Sofari på Risbjerg Landbrug

Få indblik i det økologiske griseliv. På Fyn er det muligt hos Risbjerg Landbrug i Jordløse.

Søndag den 21. maj klokken 10-14 har du mulighed for at komme helt tæt på de økologiske grise. Det er nemlig dagen for det årligt, tilbagevende arrangement Sofari, hvor økologiske landmænd med grise inviterer danskerne inden for på gården og viser det økologiske griseliv frem.

På Fyn er der kun én Sofari-vært. Her er det Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen der byder indenfor på Risbjerg Landbrug, hvor man kan opleve deres økologiske grise og høre om, hvordan de arbejder med bæredygtig økologisk fødevareproduktion.

Velfærd for dyr og mennesker

Risbjerg Landbrug ligger i det bakkede, sydfynske landskab tæt på Jordløse. Her har de blandt andet 250 søer, som hvert år producerer omkring 6000 slagtegrise, og parret går meget op i velfærd for både dyr og mennesker.

- Vi gør vores bedste for hele tiden at udvikle vores bondegård i en mere bæredygtig retning, og her har vi flere forskellige håndtag, vi kan skrue på.

- I marken dyrker vi blandt andet havre, som vi afskaller og fodrer grisene med. På den måde reducerer vi mængden af importeret soja i grisenes foder samtidig med, at vi nedsætter vores CO2 -aftryk væsentligt. Vores grise får også vådfoder, hvilket sænker foderforbruget og spild sammenlignet med tørt foder. Vi dyrker også kløvergræs til et lokalt biogasanlæg, hvor det bliver til grøn strøm, fortæller Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen.

Skovlandbrug

Parret er også meget interesserede i skovlandbrug og har plantet rækker af træer på de marker, hvor de dyrker foder til grisene.

På faremarkerne har de også plantet træer, der binder CO2 og giver grisene ekstra skygge om sommeren. Om vinteren optager træerne et eventuelt overskud af næringsstoffer.

Sofari – et bredt samarbejde

Sofari arrangeres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Friland A/S, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening og foreningen FØKS (Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød)

Læs mere om Sofari på sofari.dk og følg med i livet på Risbjerg Landbrug på Instagram og Facebook.

Sofari hos Risbjerg Landbrug

● Tag på Sofari i marken og opleve det økologiske griseliv

● Se store og små grise nyde livet under åben himmel

● Få en rundvisning med vind i håret og viden i øret

● Få en snak med Kirsten, Hans Erik og deres medarbejdere om økologi, bæredygtighed og udvikling af deres bondegård

● Gå på jagt efter lækkerier i flødekaramel-hytten

● Få taget et familieportræt som grisefamilie

● Til de mindste er der pixibogen Adams grise, plakat og tatoveringer.

● Til de voksne er der blandt andet Øko-grisens almanak - et opskriftshæfte med økologisk grisekød året rundt

● Måske er I heldige, at gårdens søde pyrenæerhundehvalpe stadig er på gården – så kom og klap dem

● Der vil være mulighed for at smage pølser lavet af eget kød og købe pølser med hjem

Kilde: Sofari.dk

Læs også