Bundlinjen skal være bundsolid

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

- Vi skal lære af fortidens fejl og blive bedre til at træffe robuste beslutninger. Vi bygger spændende virksomheder op inden for landbruget, men glemmer af og til at tænke på økonomien. Bundlinjen skal gennemsyre alt, siger Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer.

Torsdag den 21. november lægger han vejen forbi landbrugskonferencen i Jysk Arena i Silkeborg for at gøre de midt- og østjyske landmænd klogere på, hvordan de skal tænke finansiering i fremtiden.

 

Afkast er nøgleordet

Når landmanden ønsker at udvide bedriften, bygge om eller investere i nye maskiner, skal han være realistisk og have et skridsikkert økonomisk fundament for at få banken med på idéen.

- Det er ikke nok, at investeringen er god for produktionen - den skal også være god for økonomien. Man skal selvfølgelig have lov til at tænke stort og utraditionelt. Det er det, der bringer os fremad, men man skal også have respekt for økonomi og bundlinje. Det, landmanden vil låne penge til, skal give et afkast. Hvorfor skulle banken ellers låne pengene ud, spørger Anders Harck.

 

Tænk bredere

For at sikre det økonomiske fundament handler det – ifølge Anders Harck – også om at minimere sårbarheden i produktionen, så landmanden står stærkere i en krise.

- I dansk landbrug har vi specialiseret os mere og mere, og når vi har haft råd, har vi sat produktionen op. Vi har spændt buen for hårdt inden for ét bestemt område. Vi er nødt til at sprede os lidt mere og tænke lidt bredere i vores produktion, så vi står stærkere og er mere robuste, hvis krisen indtræffer. Vi skal ikke lægge alle vores æg i samme kurv, slutter Anders Harck og understreger, at landmanden skal huske at sikre sig selv økonomisk både nu og i fremtiden. 

 

Klar til konference

På landbrugskonferencen vil formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og landbrugsdirektør i Nordea, Torben André Petersen, også komme med indspark til økonomi og finansiering. Derudover byder konferencen på en række oplæg om klima og andelsbevægelsen, der også har stor betydning for fremtidens landbrug.

Landbrugskonference

Bag landbrugskonferencen står syv midt- og østjyske landbrugsforeninger:

Landboforeningen Midtjylland

Østjysk Landboforening

Landboforeningen Odder-Skanderborg

Landboforeningen Kronjylland

Vejle-Fredericia Landboforening

Østjydsk Familielandbrug

Familielandbruget MIDT-Jylland

Læs også