bannerPos

Kalven er mindst 14 dage ved koen – et forsøg endte med at blive permanent

På Økologi-Kongres den 20. og 21. november i Vingsted bliver ko- og kalv-samværet et af temaerne. Arkivfoto
30-10-2019 09:52

Når der den 20. og 21. november er Økologi-Kongres på Vingsted Hotel & Konferencecenter nær Vejle, bliver et af emnerne ko- og kalv-samværet.

En række oplægsholdere vil fortælle om fordele og ulemper ved at fjerne kalven tidligt eller sent fra koen efter kælvning. Blandt andet Gert og Anne Glob Lassen fra Ellinglund Økologi ved Silkeborg. De har 250 køer og praktiserer sen adskillelse af ko og kalv.

- Vi troede, det skulle være et forsøg, men vi kunne ikke rigtig gå tilbage igen, fortæller Ellinglund Økologi, som er gået fra et døgn til mindst 14 dage.

- Og det bliver man sgu egentlig bare glad af, fortæller Gert Glob Lassen, der har Ellinglund sammen med sin hustru Anne Glob Lassen.

Især i den økologiske mælkeproduktion kan det være et dilemma at adskille ko og kalv efter et døgn i forhold til naturligheden i produktionen.

Men hvad er bedst – at blive skilt ad tidligt eller sent? spørger Økologisk landsforening i en pressemeddelelse.

Forsøges i flere besætninger

På Ellinglund går ko og kalv sammen i en enkeltboks de første dage. Herefter kommer de over i en fællesboks, hvor de går i minimum 14 dage. Her bliver koen malket to gange om dagen og kommer derefter tilbage til kalven. Herefter passes kalvene af ammetanter i resten af mælkefodringsperioden.

Lige nu følger Økologisk Landsforening og Aarhus Universitet 10-15 økologiske landmænd, som forsøger sig med øget samvær mellem ko og kalv.

- Det er vigtigt at blive klogere på det her område, derfor har vi et tæt sammenspil mellem forskningen og praksis, uden at det er noget, der på forhånd er fastlagt i love og regler. Vi har at gøre med fremsynede landmænd, der tager en kæmpe udfordring op, og i den sammenhæng er det vigtigt, at de nye erfaringer bliver til glæde for både kalv, ko og landmand, fortæller Iben Alber Christiansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Ønskes af forbrugerne

Samtidig er det også et produkt, forbrugerne har efterspurgt.

- Forbrugerne efterspørger naturlighed i økologien, ikke kun i Danmark, men også internationalt. I USA har der i flere år eksisteret flere forskellige mælketyper, herunder en mælketype, hvor kalven får mælken først. Det er en stærk tendens og det kan vi også se med Thises mælk Ad Libitum, hvor kalven har gået med koen i op til tre måneder, fortæller Finn Strudsholm, der er specialkonsulent hos Seges Økologi Innovation.

Kongressen arrangeres af Seges Økologi Innovation, Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer. Det sker i tæt samarbejde med Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) og Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.

teba

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Prisen for sukker rebounder efter korrektion

Efter et halvt år med kraftig optur til prisen for sukker oplevede vi i sidste uge en større nedadgående priskorrektion. Men korrektion var kortvarig og allerede i denne uge er sukkerprisen atter med pil op.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.
Side 1 af 1774 (35469 artikler)Prev1234567177217731774Next