Strukturskader gav anledning til opsang

Alt for mange landmænd vurderer forkert, når de mener, at jorden er klar til at køre på. Det var et af temaerne, da LandboNord torsdag havde årsmøde i PlanteRådgivningen.

Planteavlskonsulent Christian Søndergaard Christensen gik på scenen med et glidt i øjet og gav de knap 200 fremmødte en bestemt opfordring til undgå strukturskader på markerne.

- Vi har vidst det i 20 år – og nu må vi tage os sammen. Stop med at køre, når jorden ikke kan holde til det! Kør tre dage efter, at I første gang mente, at jorden var klar til at køre på. Og stop nu med jeres sortjordsnedfældning. Brug syre, men husk godkendelsen fra kommunen, sagde Christian Søndergaard Christensen.

Ryk ud når jorden er farbar

Løsningen på problemet kan være reduceret jordbearbejdning og faste kørespor, men Christian var ikke bleg for at opfordre til at rykke ud, hvis et stykke jord skulle under plov pga. ukrudt eller andet – så længe jorden er farbar.

- Skal vi så sende jordpakkeren til skrot? Nej, jordpakkeren kører jo når jorden er tør, og den gør, at jorden bliver pakket i de øverste 25 cm, så der kommer vand til frøet, og mangantildelingen øges, sagde Christian Søndergaard Christensen.

Læs også