Hvidvask for over 30 millioner: Ti personer anholdt i sag om salg af minkskind

Ti personer blev tirsdag anholdt i en koordineret anholdelses- og ransagningsaktion på tværs af landet. Sagen handler om hvidvask af over 30 millioner kroner blandt andet gennem handel med minkskind.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har tirsdag foretaget anholdelser af ti personer på tværs af landet. Alle anholdte sigtes for hvidvask af særlig grov beskaffenhed, blandt andet gennem salg af minkskind.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Personen, der efter NSK’s opfattelse er hovedmand i sagen, er en 43-årig mand fra Aarhus. Otte andre anholdte er i alderen fra 48 år til 69 år, og de er relateret til produktion og salg af blandt andet minkskind og bosiddende forskellige steder i landet. Den sidste anholdte er en 47-årig mand fra den københavnske vestegn, der efter NSK’s opfattelse har været involveret i forbindelse med transport af minkskind.

Der blev under ransagningerne blandt andet fundet minkskind og over 10 millioner kroner i kontanter.

En del af et større netværk

Ud over hvidvask bliver den 43-årige mand også sigtet for medvirken til handel med ca. 1,4 ton hash og forsøg på indsmugling af 19,3 liter flydende kokain.

- Jeg er tilfreds med, at vi efter en omfattende efterforskning har kunnet skride til anholdelser i sagen. Det er vores opfattelse, at de anholdte er en del af et større netværk, som gennem handel med blandt andet minkskind har medvirket til handelsbaseret hvidvask af kontanter, der stammer fra organiseret kriminalitet, udtaler ledende politiinspektør hos NSK, Michael Kjeldgaard.

- Vi mistænker, at hvidvasken er sket fra efteråret 2022 og helt frem til i dag, og at det drejer det sig om hvidvask af mere end 30 millioner kroner. Dermed er statskassen blevet snydt for et stort millionbeløb, tilføjer han.

Seks af de ti personer bliver fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus onsdag den 2. oktober 2024 kl. 9.00 med begæring om varetægtsfængsling. De øvrige anholdte blev løsladt efter endt afhøring.

Anklagemyndigheden vil af hensyn til den videre efterforskning begære retsmødet afholdt for lukkede døre.

Om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.

NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, IT-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Læs også