Bedre udnyttelse af planlagre

Har du et plantørringsanlæg og kender til udfordringer med våde lommer, kondenslag og lange tørretider? Så kan en omrører være løsningen.

I planlagre med korn, frø eller andre afgrøder kan der let opstå lommer med våde pletter, hvor tørreluften siver uden om, og hvis de ikke opdages i tide, kan det være ødelæggende for et større parti.

Sukup DanCorn er nu på markedet med en omrører til planlagre, der kan monteres i lagre med en bredde på op til 15 meter.

- Vi har gode erfaringer med omrørere i amerikanersiloerne, hvor systemet sikrer, at vi kan tørre og opbevare korn i høje siloer. Flere kunder har efterspurgt et lignende system til planlagre, og i England fandt vi Maxi-Stirrer, der har været i produktion i næsten 20 år, fortæller Ole Laustsen, salgschef hos Sukup. En virksomhed, som holder til i Hedensted.

Op til seks omrøresnegle

Omrøreren består af en kraftig bom, der kører på skinner i hver side af planlageret. Bommen leveres i længder på op til 15 meter, og afhængig af bredden på planlageret monteres der fra to til seks snegle på bommen.

- Sneglene er monteret i drivenheder med to snegle i hver, så vi monterer enten to, fire eller seks snegle på bommen. Når afgrøden omrøres, flytter bommen og drivenhederne sig samtidigt i længde- og tværretning, og herved skabes der et zigzag mønster, som sikrer, at hele planlageret gennemarbejdes, siger Ole Laustsen.

Højere lagtykkelse

Maxi-Stirrer leveres enten med forholdsvis slanke snegle, der egner sig til korn eller kraftigere snegle, der egner sig til græsfrø.

- Når afgrøden omrøres, skabes der væsentlig bedre luftflow, og man eliminerer risikoen for, at der opstår et kondenseringslag. Derfor kan afgrøden tørres hurtigere og med et lavere energiforbrug, som især i tider med høje energipriser er et plus, siger Ole Laustsen og fortsætter:

- Samtidig med kan vi tillade, at afgrøden lægges ind i et tykkere lag, og som tommelfingerregel kan korn lægges ind i 4,5 meters højde, men lagtykkelsen i græsfrø kan øges til 2,5 meter.

Derved kan man med Maxi-Stirrer installeret opbevare større mængder afgrøde i ens eksisterende planlager.

Maxi-Stirrer leveres som en samlet enhed, og som udgangspunkt betjenes anlægget fra et kontrolpanel på selve omrøreren. Alternativt kan der leveres et fjernbetjeningspanel, så man sparer turen op på hovedkanalen for at betjene anlægget, siger Ole Laustsen.

Sukup DanCorn får de første Maxi-Stirrer til landet her i foråret, som monteres før høsten 2023.

Læs også