bannerPos

Top-10: Her er de mest dyrkede afgrøder i 2019

Hvis man går forbi en mark, er der gode chancer for at der er sået vinterhvede i den i år. Den er således igen den mest dyrkede danske afgrøde i 2019. Foto: Jacob Lund-Larsen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
10-07-2019 09:21
Vinterhvede er tilbage som den mest dyrkede afgrøde i Danmark, efter et specielt 2018 hvor vårbyg overhalede vinterhveden og stjal førstepladsen.

Vinterhvede er igen den mest populære afgrøde blandt landmænd i Danmark. Det er i hvert fald den afgrøde, der bliver dyrket mest af herhjemme.

Det viser Landbrugsstyrelsens årlige opgørelse over, hvilke afgrøder landmændene har søgt om landbrugsstøtte for.

Udover vinterhvede er vinterafgrøder som vinterraps, vinterhybridrug og vinterbyg også i top-10. I alt stiger det samlede areal med vinterafgrøder i Danmark fra 577.570 hektar i 2018 til 819.693 hektar i 2019, og udviklingen hænger i høj grad sammen med vejret de seneste par år. 

I 2017 fik vi et særdeles regnfuldt efterår, hvor landmændene måtte kæmpe med våde marker og derfor var nødt til at så mere vågbyg end normalt, i foråret 2018. 

At vinterhvede er årets topscorer i 2019 er kun logisk, da landmændene generelt kan forvente et større udbytte, når de kan så vinterafgrøder i stedet for vårafgrøder.

Afgrøderne i top-10 går primært til dyrefoder, men også til produktion af for eksempel brød, øl og andre fødevarer. Udover vinter- og vårafgrøder er forskellige græsarealer og silomajs, der bruges som kvægfoder, med på listen. 

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next