bannerPos

Top-10: Her er de mest dyrkede afgrøder i 2019

Hvis man går forbi en mark, er der gode chancer for at der er sået vinterhvede i den i år. Den er således igen den mest dyrkede danske afgrøde i 2019. Foto: Jacob Lund-Larsen

Henning K. Andersen

Journalist, Effektivt Landbrug
10-07-2019 09:21
Vinterhvede er tilbage som den mest dyrkede afgrøde i Danmark, efter et specielt 2018 hvor vårbyg overhalede vinterhveden og stjal førstepladsen.

Vinterhvede er igen den mest populære afgrøde blandt landmænd i Danmark. Det er i hvert fald den afgrøde, der bliver dyrket mest af herhjemme.

Det viser Landbrugsstyrelsens årlige opgørelse over, hvilke afgrøder landmændene har søgt om landbrugsstøtte for.

Udover vinterhvede er vinterafgrøder som vinterraps, vinterhybridrug og vinterbyg også i top-10. I alt stiger det samlede areal med vinterafgrøder i Danmark fra 577.570 hektar i 2018 til 819.693 hektar i 2019, og udviklingen hænger i høj grad sammen med vejret de seneste par år. 

I 2017 fik vi et særdeles regnfuldt efterår, hvor landmændene måtte kæmpe med våde marker og derfor var nødt til at så mere vågbyg end normalt, i foråret 2018. 

At vinterhvede er årets topscorer i 2019 er kun logisk, da landmændene generelt kan forvente et større udbytte, når de kan så vinterafgrøder i stedet for vårafgrøder.

Afgrøderne i top-10 går primært til dyrefoder, men også til produktion af for eksempel brød, øl og andre fødevarer. Udover vinter- og vårafgrøder er forskellige græsarealer og silomajs, der bruges som kvægfoder, med på listen. 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next